Nacionalinės galerijos vadovė: „XX-XXI a. Lietuvos meno kolekciją galima bus pamatyti nemokamai“

Nuo vasario 19 dienos Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG)prasideda speciali akcija, kurios metu nuolatinę XX – XXI a. Lietuvos dailės ekspoziciją galima bus apžiūrėti nemokamai. Pasak Nacionalinės galerijos vadovės Lolitos Jablonskienės, šia akcija norima pakviesti į galeriją visus tuos, kurie dėl pačių įvairiausių priežasčių neturėjo galimybės pamatyti net dešimtyje salių eksponuojamų iškiliausių šalies dailininkų darbų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Feb 19, 2013, 10:56 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:14 PM

- Kas paskatino surengti tokią akciją? Juk iki šiol net ir parodų uždarymo proga rengiamų svetingumo savaitgalių metu tekdavo sumokėti simbolinį vieną litą? - paklausiau L.Jablonskienės.

- Daugelyje šalių nuolatines didžiųjų muziejų ekspozicijas lankytojai gali pamatyti nemokamai. Tačiau į ten vykstančias keičiamas parodas, kurios papildo ekspoziciją ar pristato naują žvilgsnį į kurį nors meno istorijos periodą, jau tenka pirkti bilietus. Tai įprasta Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Prancūzijos muziejuose.

Šios akcijos metu tokį modelį išbandysime ir mes. Nemokamai apsilankyti galerijoje galima bus iki gegužės 31 dienos. Mokėti teks tik panorus pamatyti didžiąsias tapytojos Marijos Teresės Rožanskaitės ir skulptoriaus Stanislovo Kuzmos retrospektyvas, kurios bus atidarytos kovo mėnesį.

Antra priežastis – tai, kad jau šiek tiek atslūgo pirmoji susidomėjimo banga, kuri kilo 2009 metais atidarius nuolatinę Nacionalinės galerijos ekspoziciją, parengtą remiantis mišriu chronologiniu-teminiu principu. Tai ženklas, kad dauguma menu besidominčių žmonių ją pamatė, todėl būtų pats laikas pagalvoti, ką galima būtų pakeisti, atnaujinti. Deja, kol kas tam nėra jokių finansinių galimybių.

Todėl sumanėme tiesiog plačiau atverti duris ir pasižiūrėti, gal dar yra žmonių, kurie dėl finansinių ar kitokių priežasčių iki šiol neturėjo progos pamatyti mūsų kolekcijos. Manome, kad ši akcija turėtų sudominti šeimas, žmones, norinčius tiesiog kultūringai praleisti laiką su draugais, pavakaroti galerijoje. Tikimės, kad galimybė intelektualiai praleisti laiką bus patraukli ir moksleiviams, jaunimui, kurie įpratę prie visai kitokių pramogų.

- Gal tokiam sprendimui turėjo įtakos ir tai, kad beveik pusmetį negalėsime pamatyti čia eksponuojamų kūrinių, nes Nacionalinėje galerijoje vyks Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai renginiai?

- Taip, norėjosi nors kiek kompensuoti tai, kad nuo birželio 1 dienos iki spalio pabaigos Nacionalinė galerija bus uždaryta lankytojams.

- Ar suvažiavę svečiai galės pamatyti nors dalį nuolatinės ekspozicijos, ar visi kūriniai keliaus į saugyklas?

- Didžioji dalis nuolatinės kolekcijos tikrai liks savo vietose. Mums svarbiausia bus užtikrinti meno kūrinių saugumą. Iš aukštų Briuselio pareigūnų teko girdėti, jog būtų prasminga žmonėms, kurie atvyks į renginius mūsų galerijoje, pristatyti Lietuvos nacionalinę meno kolekciją. Tuomet jie galėtų susidaryti pilnesnį mūsų šalies ir jos kultūros vaizdą. Panašu, kad galerijos gidai nesėdės be darbo.

- Šį ketvirtadienį minima Pasaulinė gido diena. Gal pakomentuotumėte jos proga Nacionalinės galerijos siūlomą galimybę pabūti gidu savo draugams? Kol kas apie ją teko skaityti tik Facebook.

- Tai iš tiesų pirmoji didesnė Nacionalinės galerijos akcija, į kurią publika kviečiama per socialinius tinklus. Ja bandome paskatinti į galerijos lankytojus ne tik žiūrėti, bet ir kalbėtis, įtraukti savo bičiulius į diskusijas apie Lietuvos dailininkų darbus. Todėl siūlome antradienį išklausyti nemokamą instruktažą mūsų edukacijos centre, o ketvirtadienį pasikviesti į ekskursiją draugus.

Dažnai žmonės užėję į muziejų pasijunta kiek nejaukiai, nedrąsiai, o mums norėtųsi, kad meno šventovės įvaizdį pakeistų muziejaus kaip aktyvaus bendravimo erdvės suvokimas. Gidų akcija ir stengiamės paskatinti tokį intelektualų bendravimą.

* Gidų apmokymai vyks antradienį (vasario 19 d.), nuo 16 iki 19 valandos. Jų dalyviai gaus papildomos informacijos apie Nacionalinės dailės galerijos istoriją ir XX – XXI a. Lietuvos dailės ekspoziciją, galės konsultuotis su NDG edukatoriais. Gidų amžius neribojamas, laukiami visi – nuo moksleivių iki senjorų. Pasaulinę gido dieną, vasario 21-ąją, kiekvienas apmokymuose dalyvavęs gidas galės pasikviesti draugus (nuo dviejų iki dešimties) ir pravesti jiems eksursiją po Nacionalinės dailės galerijos ekspoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.