„Stopkadras“: tapytojų, fotografų ir grafikų sambūris - be muštynių

Jei Vaižgantais šiais laikais ieškotų deimančiukų Lietuvos vizualiojo meno pasaulyje, jis be jokios abejonės pirmiausia paminėtų tapytojo Lino Liandzbergio kuruojamas parodas. Jo kaip kuratoriaus braižą galima būtų apibūdinti dviem žodžiais – be pykčio.

L. Liandzbergio atgaivintas natiurmortas, sukurtas pagal Č. Milošo eiles.<br>R. Danisevičius
L. Liandzbergio atgaivintas natiurmortas, sukurtas pagal Č. Milošo eiles.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Feb 24, 2013, 12:35 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:01 AM

Vilniaus galerijoje „Arka“ šiuo metu veikianti L. Liandzbergio kuruota parodaStopkadras“ – pirmiausia įdomių menininkų sambūris. Joje dalyvauja net šešiolika puikiai žinomų kūrėjų. Nuo prieš keletą metų akademiją baigusių tapytojų iki ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje mielai perkamų darbų autorių.

Pavyzdžiui, Vilmanto Marcinkevičiaus, Giedriaus Jonaičio ar Artūro Valiaugos pavardės parodos dalyvių sąraše dažniausiai žada ne tik atpažinimo džiaugsmą, bet ir malonius netikėtumus ekspozicijų salėje. O tai, kad trys paminėti autoriai formaliai priklauso trims skirtingiems cechams – tapytojų, grafikų ir fotografų – verčia susimąstyti, kodėl net ir šiais tarpdisciplininių menų klestėjimo laikais Lietuvoje tokios bendros parodos – vis dar retenybė.

Gal todėl, kad kol kas retenybė – net ir ramus dialogas tarp skirtingai dirbančių to paties cecho autorių. Per dvidešimt nepriklausomybės metų ypač daug aršių ginčų dėl parodų buvo viename gausiausių Dailininkų sąjungos padalinių – tapytojų sekcijoje. Kiekvienas bandymas atrinkti darbus ir suformuoti įdomesnią ekspoziciją čia dažniausiai traktuojamas kaip asmeninis vieno ar kito kūrėjo įžeidimas.

Tačiau L. Liandzbergis regis surado sėkmės formulę – tai teminė paroda, kurioje dalyvauja kuratoriaus asmeniškai pakviesti menininkai. „Pamačiau, kad teminės parodos įdomios ne tik žiūrovams, bet ir patiems dalyviams. Gaila, kad šį sykį dėl pačių įvairiausių priežasčių negalėjo dalyvauti daugelis pakviestų fotografų“, - sakė jau keleris metus tokius projektus be jokių skandalų ne tik galerijoje, bet ir prabangiose Užutrakio rūmų salėse rengiantis L. Liandzbergis.

Šį kartą parodos tema – kūrinyje sustabdytas laiko momentas, stop kadras. „Tapyboje visada vaizdo motyvo pasirinkimas buvo svarbus keliais požiūriais - tai vaizdavimo apibendrinimas, asociacijų laukas, tapybos plastinė kalba - spalva, faktūra, potėpis. Tuo tarpu fotografijoje reportažinis fiksavimas, akimirkos grožis, nesurepetuota situacija ar nuotaikos projekcija neretai tapdavo pagrindinė idėja.

Ar tapyboje egzistuoja akimirkos siužetai, laikinumo ir reportažo elementai ir priešingai, kas fotografijoje priskiriama prie „amžinų“ temų?“, - ne tik dalyviams, bet ir žiūrovams užduoda klausimą kuratorius.

Parodos “Stopkadras” dalyviai: Arvydas Žalpys, Ričardas Bartkevičius, Vytautas Tomaševičius, Vytautas Vasiliūnas, Giedrė Riškutė, Arūnas Rutkus, Vilmantas Marcinkevičius, Arturas Valiauga, Tomas Ivanauskas, Giedrius Jonaitis, Arūnė Tornau, Monika Furmanavičiūtė, Linas Liandzbergis, Jolanta Kyzikaitė, Bronius Gražys, Klaudijus Pūdymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.