J. Heifetzo konkurso didįjį prizą išsiveža japonė M. Kanagawa

Sekmadienį Nacionalinėje filharmonijoje pasibaigusiame IV tarptautiniame

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Mar 3, 2013, 11:10 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:47 PM

Pirmoji vieta ir pagrindinė Vilniaus miesto savivaldybės įsteigta 6000 eurų premija atiteko Berlyne studijuojančiai 18-metei Mayumi Kanagawai, jos tautietė Ayako Tanabe laimėjo trečiąją vietą.

M. Kanagawos pasirodymą publika palydėjo audringomis ovacijomis ir trypimu. Ši daugelio konkursų laureatė sužavėjo klausytojus išpuoselėtu virtuoziškumu, lengvu, muzikaliu griežimu.

Atrodė, jog būtent šią virtuozę turėjo omenyje konkurso žiuri pirmininkas Gidonas Kremeris, atsisveikinimo kalboje pabrėžęs, jog didžiausias iššūkis atlikėjui - tarnauti muzikai, neiškelti savęs aukščiau jos.

Itin daug publikos simpatijų finale pelnė ir 17-metis prancūzas Davidas Petrlik'as, išsiskyręs iš varžovų veržlia ir jausminga smuikavimo maniera. Šio muzikanto klausytis buvo tikrai įdomu. Neatsitiktinai jam atiteko ne tik antroji konkurso premija, bet ir Kultūros ministerijos įsteigtas publikos prizas.

Trečiąją vietą su aštroko braižo A. Tanabe pasidalijo tikra jos priešingybė - subtilus ir santūrus rusų smuikininkas Aleksandras Kotelnikovas. Diplomai atiteko Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pirmakursei Rūtai Mažolytei bei Anitei Stroh iš Vokietijos.

Apdovanojimų ceremoniją papuošė specialiųjų prizų laimėtojų pasirodymai. Smuikavo geriausiai konkursui kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus parašytą pjesę atlikusi Verena Chen iš Vokietijos, apdovanotas už geriausią J. Heifetzo transkripcijos atlikimą norvegas Christopheris Tun Andersenas ir jauniausioji konkursantė 13-metė kanadietė Emma Meinrenken.

Kas ketverius metus vykstančiame konkurse šį kartą varžėsi devyni lietuviai ir 20 užsieniečių iš dvylikos šalių.

Pasak ilgamečių renginio žiuri narių, jo lygis buvo aukščiausias per renginio istoriją. Prie to daug prisidėjo G. Kremerio autoritetas. Be to, šiais metais konkursantams finale akompanavo vienas geriausių pasaulyje kamerinių orkestrų - G. Kremerio vadovaujama „Kremerata Baltica“.

Orkestras griežė be dirigento, nes maestro G. Kremeris sėdėjo žiuri. Tai konkursantas buvo papildomas iššūkis.

„Konkursai nėra rengiami tam, kad juos laimėtumėte, - pabrėžė atsisveikinimo kalboje G. Kremeris. - Kur kas svarbiau ne laimėti, bet surasti gyvenime savo balsą.

Šiandien, kai aplinkui tiek daug paviršutiniško blizgesio, prasminga prisiminti J. Heifetzą ir jo išskirtinumą. Tai buvo smuikininkas, kurio instrumento skambėsį galėdavai atpažinti per kelias sekundes. Suvokti, kad tavo balsas unikalus - menininkui nepaprastas džiaugsmas. Todėl visiems linkiu ieškoti gyvenime savo kelio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.