Režisierių asociacijos pirmininkas: „Galime būti įtakinga kūrybinė jėga“

Nuo 1991 m. su pertraukomis veikiančios, iki šiol jokios būstinės sostinėje neturinčios Lietuvos režisierių asociacijos pirmininku tapęs režisierius Saulius Varnas išplatino viešą laišką, kviesdamas prie šios organizacijos atsinaujinusios veiklos prisidėti visus šalies kolegas.

Daugiau nuotraukų (1)

Liuda Jonušienė

Mar 4, 2013, 3:38 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:45 PM

Vienišių profesijos atstovu save laikantis buvęs J. Miltinio mokinys, vadovavęs Šiaulių bei Panevėžio dramos teatrams, pastaraisiais metais daugiausia dirbantis užsienyje, su Lietuvoje pastatytais spektakliais apvažinėjęs nemažai tarptautinių festivalių Saulius Varnas turi noro labiau suvienyti savo gildijos brolius ir demonstruoja ambicijas bendromis jėgomis pakelti vietinės teatrinės kultūros prestižą.

Jam būdingu stiliumi daro tai nuoširdžiai ir pakylėtai, kviesdamas patikėti, kad asociacijos veikla gali būti gyvybinga ir prasminga: „Per daug ilgai buvome išsiblaškę darbuodamiesi pavieniui, dažnai net nematydami kolegų darbų. Bet broliškas požiūris pasitarnaus bendram  labui.“

Asociacijos veiklos kryptyse šiais metais numatoma ne tik reguliariai patiems aptarinėti visus naujausius šalies režisierių darbus, kaupti informacinę bazę lietuvių ir anglų kalbomis, ne tik aktyviai tarpininkauti tarptautinių festivalių užsienyje organizatoriams - rengti jiems lietuviškų spektaklių peržiūras, bet ir dar šį rudenį Vilniuje arba kitame didmiestyje surengti Lietuvos teatrų festivalį „Virsmas“.

Be kita ko, S. Varnas mano, kad asociacija turi labiau bendradarbiauti su kitų šalių teatro organizacijomis,  taip pat nepamiršti nacionalinių kūrybinių susivienijimų, ypač cecho brolių – dramaturgų, scenografų, kompozitorių. Valstybiniu lygiu turėtų būti daugiau dėmesio skiriama tiek Režisierių asociacijos, tiek apskritai teatralų kūrybai finasuoti,  teatrinei kultūrai skleisti užsienyje. Dabar visa tai dažniausiai gula ant individualių menininkų pečių.

Režisieriai tikisi pasiekti, kad Lietuvos kultūros ministerijos komisijose, kurios skiria bei atleidžia šalies teatrų vadovus, dalyvautų bent vienas jų asociacijos narys. Jie taip pat mano, kad Švietimo ir mokslo ministerijai derėtų skirti Muzikos akademijos dramos režisūros specialybės absolventams lėšų jų diplominiams spektakliams pastatyti Lietuvos teatruose. Be to, būtina rengti ir siauros teatro specializacijos profesionalus: šviesų dizainerius, butaforijos gamintojus, grimo specialistus.

Pirmas ir labai konkretus naujojo Režisierių asociacijos pirmininko darbas – surinkti kuo daugiau naujos medžiagos turimai duomenų bazei. Iki kovo 10 dienos (visa informacija tel. 8 679 98212) laukiama Lietuvos režisierių gyvenimo ir kūrybos aprašymų, spektaklių įrašų, pasiūlymų naujiems pastatymams tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.