Kaune iškrito naujas poezijos krislas

Kauno Maironio lietuvių literatūros muziejuje poezijos mylėtojams buvo pristatytas naujas Vidaus vandens kelių direktoriaus Gintauto Labanausko eilėraščių rinkinys „Krislai“. Ta – jau dvyliktoji autoriaus knyga. Savo kūrybinį kelią pradėjęs anekdotų rinkiniais, autorius išbandė įvairius literatūros žanrus: ironišką apybraižą apie Kauno politinius įvykius, knygą apie Lietuvos vidaus vandenis, elektroninio dienoraščio ir tradicinio esė sintezę, pastaruoju metu atsidavė poetinės pagundai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-09 12:25, atnaujinta 2018-03-10 07:32

„Pilką politikos kasdienybę kai kurie kolegos skaidrina medžioklės malonumais ar šlakeliu viskio, o aš svaigstu nuo poezijos“, - juokavo Kauno miesto tarybos narys G. Labanauskas.

Eilėraščių rinkinį „Krislai“ aukštai įvertino humanitarinių mokslų daktarė Eugenija Vaitkevičiūtė.

„Palyginus su ankstesniąja G.Labanausko kūryba, joje įvyko akivaizdus savotiškas lūžis. Autorius atsikratė daugiažodžiavimo, sustabarėjusių rimavimo griaučių, būdingų ankstesnėms knygoms, bet liko ištikimas skaudžiai ir tiesiai išsakomoms gyvenimo patirtims. Blogas krislas gali įkristi į akį, geras – giliai į sielą. Gintauto Labanausko naujoji eilėraščių knyga – kaip kelionė. Su skrydžiais ir kritimais, potvyniais ir atoslūgiais,“ – sakė E. Vaitkevičiūtė.

Literatūros mokslo žinovė atkreipė dėmesį, kad taupiu kalbėjimu, iškristalizuotu ir minimalistiniu sakiniu knygos autorius varijuoja plačia emocinės raiškos skale.

Skaudžiai tiesūs, kartais netgi grubūs, dreskiantys ir provokuojantys, nuo haiku artėjantys prie postmodernistinės leksikos ir estetikos eilėraščiai kalba apie lyrinio subjekto patirtis Afganistano kare, šiandienos šalies, politikos, raidos problemas.

Knygos estetikai savitą vaizdą sukūrė originalios dailininko Gintaro Pankevičiaus iliustracijos.

Knygos pristatyme dalyvavęs Karmėlavos parapijos klebonas Virginijus Veprauskas pasidžiaugė, kad bendras kultūrinis vektorius į vieną erdvę sutelkė daugybę žmonių, o eilėraščiuose vyraujančios įžvalgos nubloškia juos nuo kasdienybės į kitą, nuo žemės pakylėtą pasaulį. G. Labanauskas jau yra išleidęs eilėraščių rinkinius „Išlaisvinta mintis“, „Pro meilės prizmę“, „Meilė – dievas ar narkotikas“ (vertimas į anglų k.), „Be manęs“ (rusų k.), „Išgirsti tylą“, „Aš sugrįšiu“, paskutiniąją – „Krislai“, autorius nežada sustoti ir tikina, kad į pasaulį jau beldžiasi kiti kūrybos rinkiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.