Skrabalų virtuozas R. Šilinskas nori įrodyti, kad skrabalai – visavertis instrumentas

Vienintelis profesionalus lietuviško muzikos instrumento - skrabalų - maestro Regimantas Šilinskas klausytojams pristato albumą “Bėkit, mediniai žirgeliai”. Albumas išleistas dvigubu CD ir DVD formatu. Kompaktiniame diske klausytojai ras specialiai R. Šilinsko surinktą klasikinių ir liaudies kūrinių programą, o į DVD atlikėjas įdėjo vaizdo įrašą iš festivalio “Benai, plaukiam į Nidą”, kuriame atliko visiems gerai žinomus klasikos kūrinius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2013, 12:08 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:54 PM

“Naujuoju albumu norėjau klausytoją supažindinti su mūsų liaudies muzikos turtu – skrabalais. Tai – unikalus, jokiose kitose kultūrose neaptinkamas instrumentas. Gaila, bet juo groti profesionaliai niekas nemoko, nors ir džiugu, kad į mane kreipiasi vis daugiau jaunų žmonių, norinčių pradėti groti šiuo dažnai nuvertinamu instrumentu. O ir patį instrumentą sudėtinga rasti. Aš pats savo skrabalus ištobulinau, groju ne kaip įprasta 27-iomis, o 36-iomis kaladėlėmis”, - pasakojo R. Šilinskas.

Albume - 17 kūrinių. Be liaudies dainų, jame yra ir popklasikos. Maža to, atlikėjas pirmą kartą pademonstravo ir savo vokalinius sugebėjimus - viename kūrinyje jis pritaria instrumentinei partijai.

 “Šis albumas skirtas žmonėms, kurie jaučia malonumą tiesiog klausydamiesi muzikos ir nenori jos ilgai analizuoti. Stengiausi, kad muzika būtų nuotaikinga,” - sakė Regimantas.

Be muzikinių kūrinių, klausytojai albume išgirs ir paties atlikėjo iš įvairių šaltinių surinktą skrabalų istoriją net trimis kalbomis: lietuvių, anglų ir vokiečių.

R. Šilinskas nuolat koncertuoja užsienyje, dažniausiai - Vokietijoje. “Užsieniečiai apžiūrinėja skrabalus ir kraipo galvas - tokio instrumento jie niekada nematė. Keista, kad lietuviai jį pamėgo tik tada, kad pradėjau skrabalais groti populiarių kūrinių aranžuotes”, - apie skrabalų populiarumą pasakojo atlikėjas.

“Bėkit, mediniai žirgeliai” - tai albumas, kuriuo priartėjame prie savo kultūros šaknų ir į jas žvelgiame pro šiandienos prizmę. “Albumo pavadinimu norėjome palinkėti: tegul skamba skrabalų muzika! Juk dažnai kopijuojame kitus kraštus, nepastebėdami, kokius amžių patikrintus instrumentus turime čia pat, gimtojoje Lietuvoje”, - užbaigė R. Šilinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.