Įžvalgaus kino kritiko S. Macaičio atminimą įamžins prizas

Daugiau nei prieš penkerius metus gyvųjų pasaulį palikusio kino apžvalgininko Sauliaus Macaičio prizas jau kitą savaitę atsidurs vieno festivalyje „Kino pavasaris” rodomų filmų kūrėjų rankose.

Toks buvo kino kritikas S. Macaitis.<br>Nuotrauka iš archyvo
Toks buvo kino kritikas S. Macaitis.<br>Nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2013, 6:21 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:44 AM

Ateinantį antradienį „Kino pavasaris” sukvies pabendrauti Lietuvos kino kūrėjus ir svečius iš kitų šalių.

Tą vakarą geriausias festivalio filmas iš programos „Kritikų pasirinkimas” bus apdovanotas S. Macaičio atminimui skirtu prizu – Mariaus Zavadskio sukurta skulptūrėle.

Šį apdovanojimą įsteigė dienraštis „Lietuvos rytas”, kuriame S. Macaitis dirbo kino apžvalgininku 15 metų – nuo 1993-iųjų iki savo mirties 2007-aisiais.

„Seniai norėjau, kad „Kino pavasaris” turėtų S. Macaičio vardu pavadintą prizą, – sakė festivalio vadovė Vida Ramaškienė. – Pasiilgstu Sauliaus. Tai buvo ypatingas kino kritikas, kurį būtina įamžinti.”

S. Macaitis – ištisa epocha Lietuvos kino gyvenime. Jo straipsniai dienraštyje „Lietuvos rytas”, savaitraštyje „Literatūra ir menas”, žurnaluose „Kultūros barai”, „Kinas” keletą dešimtmečių formavo šalies kino žiūrovų skonį, požiūrį į kino meną.

S. Macaitis parašė knygas „25 seansai” (1990), „100 žymiųjų pasaulio filmų” (2000), „Šviesos sukurti. Profesija: kino aktorius” (2002). Jis bendradarbiavo ir su internetine žiniasklaida, televizija.

Nebuvo kino etapo, ties kuriuo S. Macaitis sustotų. Ir nebylusis kinas, ir naujausia įvairovė su ką tik švystelėjusiais filmais ir vardais – jo straipsniuose, jo lentynose, prigrūstose kino įrašų.

Kritikas dosniai su kitais dalijosi savo žiniomis, įspūdžiais, laiku.

Šiuo požiūriu S. Macaitis buvo senamadiškas – bendraudavo neskubėdamas.

Šviesaus atminimo režisierius Almantas Grikevičius apie savo bendraamžį ir bendramokslį S. Macaitį yra sakęs, kad „kokius tris ketvirtadalius gyvenimo Saulius praleido tamsoje – žiūrėdamas į ekrane bėgantį spindulį. Manau, kad jis buvo laimingas”.

Pasak jaunesnės kartos režisieriaus Kristijono Vildžiūno, S. Macaitis įkūnijo besąlygišką ištikimybę kinui: „Man jis atrodė lyg koks Lietuvos kino švyturys. Jo akivaizdoje mes visi buvome vieninga kino šeima.”

Gausus ir vertingas S. Macaičio palikimas išsaugotas skaitmeniniu formatu. Lietuvių filmų centro tinklalapyje LFC yra S. Macaičio archyvas, kuriame galima rasti kino kritiko recenzijas nuo pačios pirmosios, keturiolikmečio rašytos Biržų rajono laikraščiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.