Režisieriui J. Vaitkui - dar vienas „Auksinis scenos kryžius“

Trečiadienio vakarą Lietuvos teatralai rinkosi į Nacionalinį dramos teatrą, kur tradiciškai vyko scenos menininkų apdovanojimai „Auksiniais scenos kryžiais“ už geriausius kūrinius, sukurtus 2012 metais. Juvelyrės Rūtos Ničajienės sukurtas prizas laukė trylikos menininkų. Visi laureatai gauna ir po 7150 litų premijas.

2012-ųjų režisieriaus titulas atiteko Jonui Vaitkui už spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ režisūrą.<br>R. Danisevičius
2012-ųjų režisieriaus titulas atiteko Jonui Vaitkui už spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ režisūrą.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Mar 28, 2013, 7:36 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:14 AM

Tarp laureatų šiemet vyravo spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ kūrėjai Rusų dramos teatre. Tai režisierius Jonas Vaitkus, kompozitorius Algirdas Martinaitis, scenografas Jonas Arčikauskas ir pagrindinio vaidmens atlikėjas Valentinas Novopolskis. Aktorius „Eglutėje pas Ivanovus“ vaidina Auklę, tad šis derinys - vyras, vaidinantis moterį - tapo vakaro sąmojų elementu.

Pačią ceremonijos programą režisavo Aidas Giniotis, ir ne atsitiktinai. Jis vadovauja Vaidybos ir režisūros katedrai Muzikos ir teatro akademijoje, o Akademija šiemet švenčia 80 metų jubiliejų. Katedrai, parengusiai daugumą Lietuvos teatro aktorių, sukanka 60 metų. Jubiliejines datas šio iškilmingo ir linksmo vakaro metu priminė daug kas. Akademijos studentai buvo ir atlikėjai, ir scenos tvarkytojai, o dėstytojai - ankstesnieji "Auksinio scenos kryžiaus"  laureatai – teikė apdovanojimus šiemečiams laimingiesiems.

Anksčiau „Auksinio scenos kryžiaus“ pavadinimas skambėjo iškilmingai, o šįkart, kai vertinimo komisija nenominavo nė vienos aktorės, pasigirdo pagiežingi komentarai, jog tai esąs per sunkus kryžius - ir apdovanotiesiems, ir komisijai. Ši tema gerokai aptemdė šventės atmosferą. Tačiau ji ir išryškino, kad apdovanojimo nuostatos nėra tobulos, esama keistų suvaržymų, ir kadangi jau pasiektas problemos dugnas, galbūt visi skauduliai bus kuo viešiau aptarti ir išspręsti.

Kol kas nuomonės apie komisijos sprendimą plinta tik tarp teatralų, o teatro judėjimas „No Theatre“ savo protestą išreiškė kaip niekada tyliai ir ne scenoje: visi jaunos kompanijos nariai į vakarą Nacionaliniame dramos teatre atėjo įsisegę po gėlę su raidėmis NM. „Supraskit kaip norit“,  - sakė „No Theatre“ lyderis režisierius Vidas Bareikis.

Žinoma, teatro iškilmės visada būna su sąmoju. Vakaro režisierius Aidas Giniotis specialiai ir pasistengė, kad „šventė laimėtų prieš iškilmę ir būtų jaunatviška“. Vakarą vedė aktorius Darius Meškauskas. Vienas. Be partnerės. „Kadangi moterys išnyko iš nominacijų, tai šiam vakarui jos išnyko ir iš scenos“, - paaiškino idėją A. Giniotis. 

 Pirmiausia į sceną pakilo Galina Dauguvietytė. Ji įteikė Boriso Dauguviečio auskarą režisieriui Artūnui Areimai už naujų sceninės išraiškos formų paieškas. G. Dauguvietytė padėkojo komisijai, išrinkusiai jauną prizininką: „Aš visą gyvenimą mylėjau jaunus vyrus“. 

Geriausia lietuvių literatūros kūrinio scenine interpretacija pripažinta Kauno dramos teatro „Balta drobulė“ pagal Antano Škėmos romaną. Inscenizacijos autorė Aušra Marija Sluckaitė-Jurašienė, režisierius Jonas Jurašas, scenografas Gintaras Makarevičius, aktorius Dainius Svobonas.

Lėlių ir objektų teatro „Auksinis scenos kryžius“ atiteko spektaklio „Meteo“ kūrybinei komandai (Vilniaus teatras „Lėlė“) – režisierei Anai Brašinskajai, dailininkė Julijai Skuratovai, choreografei Sigitai Mikalauskaitei ir atlikėjams Šarūnui Dateniui, Karoliui Algimantui Butvidui, Indrei Liutkevičiūtei, Imantui Precui, Dainiui Taručiuis, Editai Zėčiūtei. Jaunojo menininko kryžių gavo Šarūnas Datenis ir Antanas Dubra  už spektaklį „Gaidelis pinigautojas“ („Menų spaustuvė“).

Algirdas Martinaitis apdovanotas už muziką spektakliui „Eglutė pas Ivanovus“ (Lietuvos rusų dramos teatras). Sandra Janušaitė apdovanota už Tatjanos vaidmenį operoje „Eugenijus Oneginas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras). Operetė ir miuziklo kategorijoje apdovanota Akvilė Garbenčiūtė už Rouzės vaidmenį muzikiniame reviu „Zygfrydo Vernerio kabaretas“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras)  Šokio meno kategorijoje įvertinta Agnija Šeiko už spektaklio „Aikštelėje laisvų vietų nėra“ choreografiją („Žuvies akis“). Geriausiu spektakliu vaikams pripažintas spektaklis „Brangusis atrakcionų parko dėde“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras – režisierė Olga Lapina ir pagrindinio vaidmens aktorius Edmundas Mikulskis).

Nepagrindinio vaidmens „Auksinį scenos kryžių“ gavo Tomas Rinkūnas  už Karlo vaidmenį spektaklyje „Plėšikai“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras) ir Kasijaus vaidmenį spektaklyje „Julijus Cezaris“ (OKT / Vilniaus miesto teatras).

 Pagrindinio vaidmens „Auksinį scenos kryžių“ gavo Valentinas Novopolskis  už Auklės vaidmenį spektaklyje „Eglutė pas Ivanovus“ (Lietuvos rusų dramos teatras).

Už spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ scenografiją apdovanotas dailininkas Jonas Arčikauskas.

2012-ųjų režisieriaus titulas atiteko Jonui Vaitkui už spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ režisūrą.

„Auksinis scenos kryžius“ už viso gyvenimo nuopelnus įteiktas choreografei, „Auros“ šokio teatro įkūrėjai ir vadovei Birutei Letukaitei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai