Jaunieji aktoriai klausia: „Kiek jėgų reikia tam, kad gyventum?“

Teatras-studija „Theaomai“ (išvertus iš graikų kalbos - "matyti, žiūrėti, vertinti" ) kviečia į premjerą – ketvirtadienį, balandžio 4-ąją, 18 val. sostinės Mokytojų namuose trupė pristatys spektaklį „Ivanovas“, kurį režisavo Silva Krivickienė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2013, 8:30 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:15 PM

Retai lietuvių režisierių statomą pjesę „Ivanovas“ Antonas Čechovas sukūrė 1887 metais. Kūrinyje vaizduojamos XIX a. pabaigos rusų dvarininkijos problemos. Jaunų trupės „Theaomai“ aktorių lūpose gyvai ir savu laiku skamba mintys apie tai, kiek jėgų reikia tam, kad gyventum; kiek - kad būtum su svetimu tapusiu žmogumi. Ir ar apskritai žmogus turi teisę svarstyti kito moralę, o juo labiau – mokyti ir teisti?

„Susitikimas su A.  Čechovo dramaturgija didelis iššūkis kiekvienam aktoriui –  kurti jo personažus reikia didelės profesinės ir asmeninės brandos. Po pernai pristatyto spektaklio pagal Fiodoro Dostojevskio romaną „Broliai Karamazovai“ norėjosi ir toliau gilintis į rusų klasiką – tai yra didžiulė humanizmo mokykla jauniesiems aktoriams kūrybiškai tobulėti“, – pjesės pasirinkimo motyvus aiškino režisierė S. Krivickienė.

Pagrindinis herojus Ivanovas apniktas melancholijos, praradęs norą gyventi. Drama kupina čia pokalbiais tarsi uždangstomo, čia jau visai neslepiamo Ivanovo nerimo.

„Kai pirmą kartą skaičiau pjesę, pagalvojau, kad kiekvienas aktorius turėtų svajoti apie tokius emocingus ir sudėtingus vaidmenis, – sakė Ivanovo vaidmenį kuriantis aktorius Šarūnas Zenkevičius. – Dauguma spalvingų pjesės personažų ieško savo kelio į laimę, tačiau jis gali nesiderinti su dorumu, morale ar sąžine. Pjesė tikriausiai niekada nepraras savo aktualumo, nes joje nagrinėjamos vienišumo, žmonių santykių ir turto įtakos jiems problemos niekada nesibaigs.“

Teatrą- studiją „Theaomai“, vadovaujamą S. Krivickienės, įkūrė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) I magistrantūros kurso vaidybos studentai. Trupę sudaro 13 narių, kurie džiaugiasi, kad mokydamiesi LMTA  galėjo įkurti „Theaomai“ ir toliau  atstovauti akademijai bei kurti naujo teatro repertuarą.

Pernai pristatytas pirmasis trupės spektaklis pagal F. Dostojevskio romaną „Broliai Karamazovai“ sulaukė pripažinimo Lietuvoje ir už jos ribų – aktorių darbas buvo įvertintas festivalyje „Tylos!“ (Vilnius), tarptautiniame debiutų festivalyje „Tavo šansas“ (Maskva), tarptautiniame studentų teatro festivalyje VGIK (Maskva), festivaliuose „Istropolitana “ (Bratislava) ir „Jaunojo teatro susitikimai“ (Grenoblis).

Spektaklyje vaidina Jurgita Jurkutė, Milda Noreikaitė, Marija Petravičiūtė, Julija Šatkauskaitė, Beata Tiškevič, Ieva Triškauskaitė, Simonas Dovidauskas, Pijus Ganusauskas, Paulius Markevičius, Darius Petrovskis, Vygandas Vadeiša, Justas Valinskas, Šarūnas Zenkevičius.

Balandžio 17 d.  "Ivanovas" bus parodytas Švenčionių kultūros centre, gegužės 9-ąją  Vilniaus rotušėje, gegužės 10-ąją - Marijampolės dramos teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.