Poeto S. Gedos eilės - iš aktorės L. Kondrotaitės lūpų

Lietuvos teatro sąjunga Vilniuje visus poezijos ir teatro gerbėjus pirmadienį, balandžio 22-ąją, kviečia į kruopščiai ir su meile paruoštą renginį  „Sigitui Gedai – 70. Aktorės Ligitos Kondrotaitės kūrybos vakaras „Tam, kad gyventume...“ Šis vakaras – tai antroji L. Kondrotaitės sumanytos poezijos programos, kurią aktorė ruošė tada, kai dar nebuvome netekę bene garsiausių Lietuvos kūrėjų poetų Justino Marcinkevičiaus ir S. Gedos, dalis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:19 PM

Pasak aktorės, iš pradžių ji buvo sumaniusi abiejų poetų eilės skaityti kartu, tačiau turtingą jųdviejų kūrybinį palikimą sutalpinti viename vakare būtų buvę taip sudėtinga, kad ji nusprendusi skelti programą pusiau ir kiekvienam poetui skirti po atskirą renginį. Pernai balandžio 16 d. Lietuvos teatro sąjungoje vykusiame L. Kondrotaitės vakare skaitytos Just. Marcinkevičiaus eilės, o būsimame vakare bus pagerbtas poetas, dramaturgas, vertėjas S. Geda, kuris šiemet būtų šventęs garbingą 70 metų jubiliejų.

Kalbėdama apie savąjį aktorystės kelią aktorė L. Kondrotaitė neslepia, kad poezija – neatsiejama jos gyvenimo dalis ir įkvėpimo šaltinis, dovanojantis daug apmąstymų bei patyrimų.

„Labai myliu poeziją. Skaitau ją visą gyvenimą“, – prisipažįsta aktorė. Net ir keliaujant po svečias šalis jos lagamine vietos atsiranda ne vienam poezijos tomeliui. „Mano suvokimą apie lietuvių poetus stipriai pakeitė išvykimas iš Lietuvos. Vasarą ilsėdamasi Turkijoje skaičiau rinktinius poezijos kūrinius ir jie man visai kitaip atsivėrė – iki tol neregėtais kampais. Matyt, taip nutiko dėl to, kad skaičiau juos svetimame krašte, naujoje aplinkoje: tai, kas anksčiau ne kartą jau buvo skaityta, suskambo naujai“, – pasakojo L. Kondrotaitė.

Naujai atrasti niuansai ir vidiniai pajautimai skaitomai poezijai visada prideda tam tikrų asmeninių skaitovo spalvų. Aktorės teigimu, manyti, kad tikrai supranti, ką ir kodėl poetas norėjo pasakyti savo eilėmis, vargu ar galima: „Negaliu pasakyti, kad iki galo suprantu poetą. Palieku sau galimybę klysti. Skaitomi eilėraščiai yra tik mano pačios interpretacija.“

L. Kondrotaitė – žinoma aktorė, jau beveik trisdešimt metų dirbanti Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre. Teatre ji sukūrė per 50 vaidmenų. Dirbo Kauno mažajame teatre, vaidino kine ir televizijoje. 2003 m. profesionalių teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams” apdovanota prizu už geriausią metų moters vaidmenį - Blanšą pagal Tennessee Williamso pjesę pastatytame spektaklyje „Geismų tramvajus” (rež. R. Vikšraitis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.