Aktorės M. Mironaitės 100-metis – su filmų ištraukomis

Balandžio 25 d. sukanka lygiai 100 metų kai gimė viena talentingiausių Lietuvos aktorių Monika Mironaitė (1913 – 2000).  Ketvirtadienį, balandžio 25 d., 16 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus rengia M. Mironaitės 100-mečio minėjimą, kuriame bus rodomi fragmentai iš dokumentinių ir vaidybinių filmų, užfiksavusių nuostabiąją Moniką, jos vaidmenis teatre ir kine, amžininkų prisiminimus apie didžią aktorę.

Aktorė M. Mironaitė per 80-ąjį gimtadienį.<br>P. Lileikis
Aktorė M. Mironaitė per 80-ąjį gimtadienį.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

2013-04-24 19:13, atnaujinta 2018-03-07 19:01

Tai bus ištraukos iš filmų „Prisimenam Moniką Mironaitę“ (rež. Juozas Matonis ir Vytautas Damaševičius), „Variacijos 100-ojo vaidmens tema“ (Rež. Vytenis Imbrasas), „Maža išpažintis“ (rež. Algirdas Araminas), „Ave, Vita“ (rež. Almantas Grikevičius), „Žaltvykslės“ (rež. Gytis Lukšas).

Teatro kritikė Audronė Girdzijauskaitė savo esė “M. Mironaitė – mažas eskizas dideliam portretui” svarstė: „Kas lieka iš aktoriaus vaidmenų? Mūsų laikais - garso ir vaizdo įrašai, filmuota medžiaga, fotografijos. Vartai senų spektaklių nuotraukas ir supranti, kad viskas - scenovaizdis, vaidmenys, atmosfera - fotografo rankose. O jeigu jis nesupranta teatro, nemėgsta jo, nesuvokia jo specifikos (t. y. kertinių šios meno rūšies akmenų), tai ir jo fotografijos tuščios, nieko nesakančios. Archyvuose saugomos šūsnys „paradinių“ portretų, „bendrų planų“, kurie neperteikia nei režisūros pobūdžio, nei spektaklio stiliaus. Monikos fotografijų taip pat šedevrais nepavadinsi. Žinoma, jos skirtingos. Ankstyvosios yra geresnės“. („Kultūros barai, 2011 Nr. 3).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.