Lietuvos muzikos ir teatro akademija švenčia sukaktį

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) jubiliejinis maratonas, prasidėjęs metų pradžioje, pasieks kulminaciją. Ketvirtadienio vakarą LMTA suburs kviestinę publiką į 80-mečio iškilmes Nacionalinėje filharmonijoje. Šia proga akademijos garbės daktarų korpusą papildys du iškilūs šalies meno ir mokslo atstovai – muzikologas profesorius Vytautas Landsbergis ir teatro režisierius Eimuntas Nekrošius. Tai simboliška. Šių asmenybių kūrybos įžvalgos brandino ne vieną LMTA absolventų kartą. O akademija į pasaulį išleido šimtus menininkų, iš kurių net 56 tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais.

LMTA rektoriui Z. Ibelhauptui rūpi atsinaujinimo perspektyvos.<br>V. Balkūnas
LMTA rektoriui Z. Ibelhauptui rūpi atsinaujinimo perspektyvos.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-25 11:30, atnaujinta 2018-03-07 18:27

Jubiliejaus proga nuo metų pradžios visuomenė kviečiama pabendrauti su LMTA pažibomis, siūlo įvairiausius renginius programoje „80. Susitikimai su akademija”.

„Ši sukaktis – proga ištraukti tai, ką turime vertingiausia, ir parodyti, kuo gyvename kasdien, nes akademijos gyvenimas visada buvo labai intensyvus”, – pabrėžė LMTA meno prorektorė Ramunė Marcinkevičiūtė.

Trečiadienį jubiliejų minėjo ir LMTA mokslininkai. Sukvietę kolegas iš kitų šalies universitetų jie surengė konferenciją „Mokyklos samprata Lietuvos meno kontekstuose”.

Praėjusią savaitę LMTA veiklą tyrusiai tarptautinei ekspertų grupei didelį įspūdį padarė akademijos mokslinių tyrimų raida ir jaunimo iniciatyvos.

„80 metų – tai pakankamas laikas įleisti šaknis, išauginti medį, kuris duotų vaisių, suformuoti tradicijas. LMTA laimėjimai reikšmingi ne tik Lietuvos kontekste”, – įsitikinęs LMTA rektorius Zbignevas Ibelhauptas.

Kita vertus, iš šiemetės jo paties darbotvarkės akivaizdu, kad jubiliejiniai ditirambai rektoriui mažai terūpi.

„Mane supa kolektyvas, pribrendęs permainoms. Mūsų tikslas – atsinaujinti, pasiekti, kad studijos eitų koja kojon su laiku”, – dėstė Z. Ibelhauptas.

LMTA istorijos ištakos siejamos su 1919-aisiais kompozitoriaus Juozo Naujalio Kaune įsteigta muzikos mokykla. Aneksuotame Vilniuje iki 1940 metų veikė Mieczyslawvo Karlowicziaus konservatorija ir Žydų muzikos institutas. Tačiau aukštosios mokyklos statuso jie neturėjo.

Tokios mokyklos poreikiui Lietuvoje augant 1933-iaisiais Kauno muzikos mokykla buvo pertvarkyta į aukštąją mokyklą – Kauno konservatoriją.

Būtent nuo šios datos skaičiuojami LMTA gyvavimo metai. Mat 1949-aisiais dvi šalyje veikusios Kauno ir Vilniaus konservatorijos buvo sujungtos į Lietuvos valstybinę konservatoriją Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.