V. Landsbergiui ir E. Nekrošiui - garbingi apdovanojimai

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) subūrė kviestinę publiką į 80-ojo jubiliejaus iškilmes Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Šia proga akademijos garbės daktarų korpusą papildė du iškilūs šalies meno ir mokslo atstovai – muzikologas profesorius Vytautas Landsbergis ir teatro režisierius Eimuntas Nekrošius.  Pastarasis kūrėjas yra pirmasis lietuvių teatro menininkas, kuriam suteikiamas Garbės daktaro vardas.  Šių asmenybių pagerbimas - itin simboliškas. Mat jų kūrybos įžvalgos brandino ne vieną LMTA absolventų kartą. O akademija į pasaulį išleido šimtus menininkų, iš kurių net 56 tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais.

R. Danisevičius
R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Kaikarytė

Apr 25, 2013, 11:10 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:29 PM

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius profesorius Zbignevas Ibelhauptas teigė, kad solidus jubiliejus reiškia neabejotiną akademijos įsišaknijimą Lietuvos kultūrinėje tradicijoje.

Su menininkais, jų kūryba iškiliausios žmonijos asmenybės siejo pamatinių vertybių išsaugojimo lūkesčius. Z. Ibelhauptas citavo popiežiaus Benedikto XVI laišką menininkams: ,,Šiam pasauliui, kuriame gyvename, kad nenugrimztų į neviltį, reikia grožio. Grožis, kaip ir tiesa, pradžiugina žmogaus širdį, tai – brangus vaisius, nepavaldus laiko dilinimui, vienijantis kartas bei įgalinantis jas bendrauti žavėjimusi.”

Z. Ibelhauptas įsitikinęs, kad šios mintys ypač aktualios šiandien, jos įpareigoja valstybę ir visuomenę atsakingai valdyti kūrybinius procesus bei formuoti kultūros politiką.

„Minėdami aukštosios muzikos mokyklos įkūrimo Lietuvoje 80-ąsias metines, didžiuojamės sukurta profesionalių menininkų ugdymo tradicija, sukauptu aukščiausios kvalifikacijos meno kūrėjų bei tyrėjų kolektyvu, alumnų, skelbiančių Lietuvos vardą plačiai už jos ribų, laimėjimais ir kūrybingais, aukštus profesionalumo siekius puoselėjančiais studentais“, - sakė LMTA vadovas.

Garbės daktaro regalijomis papuoštas profesorius V. Landsbergis, sakydamas padėkos kalbą,  prisiminė profesoriaus Balio Dvariono  frazę studentams: "Nereikia iš "iskustvos" daryti "paškudstvos". Tai profesorius ištarė mąsliai žvelgdamas  pro akademijos langus į dabartinę Lukiškių aikštę, kur anuomet ranka mojo vienas paminklas.

Santūrumu garsėjantis režisierius  E. Nekrošius lakoniškas buvo ir šį kartą - padėkojo akademijai, teatro kūrėjams ir pasveikino V. Landsbergį.

LMTA garbės daktarais jau yra tapę smuikininkas Yehudi Menuhinas, dainininkas Stasys Baras-Baranauskas, marimbininkė Linda Maxey, dirigentas Saulius Sondeckis, violončelininkas Davidas Geringas, dirigentas Josifas Wallnigas, operos solistė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.