Galia ir meilė, pasiaukojimas ir išdavystė operoje „Džokonda“ su V. Urmana

Pirmadienį, gegužės 13 d., pasaulinio garso operos solistė lietuvė Violeta Urmanavičiūtė–Urmana Paryžiaus nacionaliniame operos teatre atliks pagrindinį Džkonondos vaidmenį Amilcare Ponchielli to paties pavadinimo operoje. Tai pirmoji tokia tiesioginė operos, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka V. Urmana, transliacija  Vilniaus "Multikino" kino teatre.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-13 10:35, atnaujinta 2018-03-06 21:05

„Kiek daugiau nei prieš metus buvo rodomas Giuseppe Verdi „Likimo galios“ vaizdo įrašas iš „Teatro del Maggio Musicale Fiorentino“ Florencijoje. Jis itin sudomino operos gerbėjus, kuriems labai gerai žinomas išskirtinis V. Urmanos talentas atlikti G. Verdi operų partijas. Jose atsiskleidžia visas solistės balso grožis. Tad šiemet gavę pasiūlymą tiesiogiai transliuoti  A. Ponchielli „Džokondą“ su V. Urmana labai apsidžiaugėme ir nedvejodami sutikome. Juk tai tikra šventė visiems jos talento gerbėjams, kurios praleisti negalima“, - sakė kino centro „Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas.

"Džokonda" -  viena iš nedaugelio neeiliuotų pjesių, kurios įžangoje Victoras Hugo atskleidžia, kad drama turėtų būti ir didinga, ir realistinė. Keisdami pjesės formą į eiliuotą A. Ponchielli ir Arrigo Boito liko ištikimi V. Hugo kūrybai. Jų „Džokonda“ pirmą kartą pasaulio šviesą pamatė Milano "La Scala" teatre 1876 metais. Nuo to laiko ji tapo viena puošniausių klasikinių operų.

Tais laikais kompozitoriams reikėjo kurti G. Verdi šešėlyje. Nors ir sunkiai, A. Ponchielli buvo vienas retųjų, sugebėjusių surasti nišą savo kūrybai ir  nelabai nutolti nuo meistro stiliaus. Savo ruožtu A. Boito kompozitoriaus talentą jau pademonstravo operoje „Mefistofelis“, nors populiarumą jam atnešė libreto kūrėjo vaidmuo. Jo kūriniai buvo tarpinis prancūzų operos ir G. Verdi stiliaus dramos variantas.

„Džokonda“ pasakoja istoriją, kaip XVII a. Venecijoje buvo sudaužytos širdys ir subyrėjo į šipulius likimai. Galia ir meilė, pasiaukojimas ir išdavystė, nuodai ir kerštas – operoje puikiai atsispindi visi melodramos elementai. Šiame reto įspūdingumo šedevre, lydimi Danielo Oreno batutos ir Piero Luigi Pizzi režisūros, scenoje pasirodo pasaulinio lygio operos žvaigždės V. Urmana, Luciana D’Intino, Marcelo Alvarezas ir Sergejus Murzajevas.

Tiesioginės transliacijos pradžia iš Paryžiaus nacionalinio operos teatro gegužės 13 dieną 20 val. 30 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu