Mitus apie elektronines knygas kuria ir skaitytojai

Tarp skaitytojų visdar vyrauja klaidingi mitai apie elektronines knygas. Interneto knygynas knygos.lt pateikia šešis mitus, kurie susiję su tiesioginiu elektroninių knygų naudojimu ir skaitymu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2013, 5:07 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:31 PM

Elektroninės knygos brangios ir jų skaityti neverta.

Jei norite mėgautis visais elektroninių knygų privalumais, tuomet turite įsigyti specialią skaityklę, kurios kaina priklausomai nuo modelio svyruoja nuo 300 iki 1 tūkst. litų. Tai reikalauja investicijų, tačiau jei esate nuolatinis skaitytojas jos atsiperka greičiau nei per metus. Knygos.lt elektroninių knygų projektų vadovė Daiva Raščiauskaitė teigia, kad lietuviškos elektroninės knygos dažniausiai kainuoja bent 30 proc. pigiau nei popierinės, todėl jei per metus įsigyjate nuo 10 iki 20 knygų, skaityklė jums labai greitai atsipirks ir toliau galėsite mėgautis pigesnėmis elektroninių knygų kainomis.

Elektronines knygas galima skaityti tik tam skirtose skaityklėse.

Tai nėra tiesa. Nemaža dalis žmonių nenori investuoti į skaityklę dėl jos mažo funkcionalumo ir pritaikymo tik elektroninių knygų skaitymui. Tačiau elektronines knygas galima skaityti bet kur: tiek kompiuteryje, tiek planšetėje, tiek išmaniajame telefone.

Elektroninės skaityklės greitai išsikrauna.

Mitas, kad elektronines knygas skaityti yra nepatogu dėl trumpo baterijos veikimo laiko yra klaidingas. Kindle, Nook ir kitos elektroninių knygų skaityklės energiją naudoja tik tuomet, kai verčiate puslapį, tad kol skaitote vieną puslapį baterijos energija nėra eikvojama ir jos užtenka iki 7000-8000 puslapių atvertimų, kas sudaro apie 20-30 vidutinės apimties knygų.

Knygos, leidžiamos elektroniniu formatu, turinio kokybe nusileidžia spausdintinėms.

Užsienyje dažnai girdimas mitas po truputį atklysta ir į Lietuvą. Vyrauja nuomonė, kad tos knygos, kurios neranda leidėjų, išleisiančių knygą tradiciniu formatu, yra parduodamos elektroniniu. Dažniausiai tos knygos, kurių nėra popieriniame variante, yra išleidžiamos elektroniniu formatu dėl to, kad taip greičiau ir patogiau. Tai ypač aktualu knygų serijoms. Pasak D. Raščiauskaitės, per tą laiką, kol užtruktų visi spaustuviniai ir logistikos darbai, skaitytojas jau gali parsisiųsti knygą internetu ir ją skaityti. Tai nereiškia, kad knyga yra prastesnė. Lietuvoje beveik visos elektroniniu formatu pirmiau pasirodančios knygos po kiek laiko yra išleidžiamos ir tradiciniu būdu, tačiau užsienyje jau pradedamos leisti tik elektroninės knygos versijos. Tokiu keliu eina ir nemažai pripažintų autorių.

Nėra galimybės pajusti elektroninės knygos apimties.

Vieniems skaitytojams labai svarbus yra spausdintinių knygų kvapas, kitiems galimybė pajusti knygos apimtį ir žinoti, kokia knygos dalis jau yra perskaityta. Pirmiesiems kol kas elektroninių knygų ir skaityklių gamintojai alternatyvos pasiūlyti negali, o knygų apimtis gali būti lygiai taip pat gerai juntama ir elektroniniame knygos formate. Tai primena naršymą internete ar darbą su kompiuterinėmis programomis. Šone esantis žymeklis ir navigacinė juosta rodo, kurioje knygos vietoje esate ir kiek jums dar liko iki pabaigos.

Elektroninių knygų skaitymas silpnina regėjimą.

„Vis dar tenka išgirsti kalbant apie elektroninių knygų poveikį regėjimui. Suprantama, kad ypač vyresnio amžiaus žmonės yra įpratę prie kalbų apie kompiuterio ekranų keliamą žalą akims, tačiau dabartinės elektroninių knygų skaityklės vietoj tradicinio skystųjų kristalų ekrano naudoja elektroninį rašalą ir regėjimui jokio poveikio nedaro. Tokios skaityklės pačios šviesos nespinduliuoja, bet atspindi krentančią saulės šviesą, taip sukurdamos tikros knygos skaitymo pojūtį“ – teigia D. Raščiauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.