125 metų sukaktį Mogiliovo teatras šventė lietuvio režisuoto spektaklio premjera

Užpernai Mogiliovo (Baltarusija) dramos teatre lietuvių režisieriaus Sauliaus Varno sukurtas spektaklis „Tarelkinas“ buvo nominuotas 2011 metų Baltarusijos nacionalinei premijai, prieš tai Jaunimo teatrų festivalyje laimėjo pirmąją premiją. Atsiliepimai apie spektaklį buvo įspūdingi. Kritika jį apibūdino kaip sukrečiantį, gyrė aktorių darbą ir itin šiuolaikišką režisūrinį sprendimą. Šį sezoną 125 metų sukaktį minintis kaimyninės šalies dramos teatras savo šventės proga žiūrovus vėl pakvietė į lietuvių režisieriaus premjerinį spektaklį - šįkart pagal Augusto Strindbergo pjesę „Freken Julija“. Dailininkė – Jūratė Račinskaitė. Muziką gyvai atliko styginių kvartetas. Vaidmenis sukūrė vieni ryškiausių teatro aktorių: Jelena Krivonos, Jevgenija Belocerkovskaja, Aleksandras Kupešovas, Vladimiras Petrovičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Liuda Jonušienė

2013-05-26 16:26, atnaujinta 2018-03-19 15:56

„Provokacija Mogiliovo dramos teatre pavyko: kai kurie žiūrovai išėjo nelaukdami spektaklio pabaigos“... „Mogiliove pastatyta prieš šimtą metų uždrausta pjesė“... „Keista istorija apie keistą meilę“... „Lietuvių režisierius itin savitai pastatė skandalingą A. Strindbergo pjesę“... „Savo svarbiausiu uždaviniu S. Varnas laiko išprovokuoti žiūrovo dialogą su pačiu savimi ir nemano, kad spektaklis per sudėtingas vietos publikai“...

Tokie ir panašūs spaudos, kritikų atsiliepimai, žiūrovų reakcija – nevienareikšmiška, tačiau neabejotinai liudija, kad naujasis spektaklis – didelio dėmesio sulaukęs šio miesto kultūros gyvenimo įvykis.

„Palyginti su kitais šiame teatre rodomais spektakliais, mano pastatymai – tai galimybė susipažinti su visiškai kitokia teatro estetika“, - sako pastaruosius kelerius metus užsienyje režisuojantis arba po ten vykstančius festivalius Lietuvoje statytus spektaklius vežiojantis režisierius S. Varnas. Įdomu tai, kad ir kitose šalyse – Rusijoje, Baltarusijoje, Makedonijoje, Albanijoje sukurti jo darbai irgi nuolat kviečiami į tarptautinius Europos ir Azijos festivalius. „Freken Julija“ taip pat vadinama perspektyviu festivaliniu projektu.

„Manau, kad pastarajam spektakliui gyvuoti leidžia tik metafizinė plotmė. A. Strindbergas nuo jos neatsiejamas. Atpasakoti literatūros kūrinį nematau prasmės, knygą galima tiesiog perskaityti. Teatrui keliamas uždavinys  rasti tokias dramaturginės išraiškos priemones, kurios padeda įsismelkti į žiūrovo pasąmonę, išprovokuoja jį vidinei diskusijai“, - savo naujausio darbo koncepciją aiškino režisierius, ją, beje, taikantis visai savo ilgametei kūrybai.

A. Strindbergo „Freken Julijos“ pastatymai turi savitą ir sudėtingą istoriją. Iš pradžių pjesė buvo uždrausta, vėliau daugumą spektaklių lydėjo skandalai, ekranizacijos ilgai nepasiekė kino teatrų. Premjera Mogiliovo dramos teatre praėjo palyginti ramiai. Tiesa, kai kurie žiūrovai apleido salę nelaukdami pirmosios dalies pabaigos, tačiau dauguma kitų nusileidus uždangai susižavėję ilgai plojo aktoriams ir režisieriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.