Menininkas S. Vaitiekūnas vėl kviečia pasiekti debesis

Birželio 1 d. galerijoje „terra recognita“ (Stiklių g. 7, Vilnius) nuo 12 iki 24 val. vyks Sauliaus Vaitiekūno jubiliejinio ciklo parodos „...ir vėl apie debesis...“ atidarymas. Menininkas nebe pirmą kartą galynėjasi su nepasiekiama, ambivalentiška ir nuolat kintančia debesų materija – tinklu (parodos „Enternet“, 2002-2004, „Nimbomanija“, 2005). Debesų kalnai, properšos jungia dangų ir žemę, manifestuodami intriguojančią ir gundančią absoliučios laisvės idėją - nuolatinį virsmą, kaitą, permainas išsaugant galimybę išlikti vis tuo pačiu savimi. Žinoma, tai ir vaisingumo simbolis, nuoroda į bet kurią apstybę, perteklių, skalsą. Pagaliau ir Lietuvą su lietumi sieja ne kas kita, bet debesys. Efemeriška, vos apčiuopiama substancija įkūnijama tvaria, sunkia, žemiška medžiaga: aliuminiu, variu, sidabru, plienu. Mažosios plastikos kūriniai ir stambesni objektai sujungiami vieninga instaliacine kompozicija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2013, 11:11 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:49 AM

Debesys – tai siekiamybė, tikslo nerimas ir viltis, tai, kas trokštama, bet taip nelengvai atrandama, atpažįstama, suvokiama, nors jie gali reikšti ir visai ką kita: grėsmę, baimę, įtampą. Daugelį amžių iš jų buvo spėjama apie derlių, orą, pokyčius gamtoje ir bendruomenėje.

Lotyniškai nimbus – tai debesis, ūkas. Dailė liudija, kad daugelyje religijų nimbas – tai šventumo, dieviškumo, amžinumo simbolis. „Viešpats ėjo pirma jų dieną debesies stulpe, rodydamas kelią, o naktį ugnies stulpe, šviesdamas jiems, kad jie galėtų keliauti dieną ir naktį.“ (Iš 13:21).

S. Vaitiekūno debesys galėtų būti atpažįstami ne tik kaip tradicijų, tikėjimų, religijų atgarsiai, bet kaip ir tiesioginės nuorodos į šiandieną – „debesų kompiuteriją“ (angl. cloud computing) – informacinę erdvę, pasaulį, kuris nuolat šalia, tarp ar virš mūsų kaip debesys, programos, kurių net nereikia įdiegti į asmeninius kompiuterius.

Kūrinių interpretacijos yra galiausiai asmeninės suvokėjo pasaulėvokos klausimas. Menininko užduotis – nurodyti kryptį, akstiną, stimulą arba tiesiog provokuoti sutelkiant į vieną erdvę daugybę to kažko, sunkiai atpažįstamo, apčiuopiamo, įvardijamo, kad žiūrintiesiems atsirastų galimybė ir pamatyti. Tiems, kuriems nepavyko užsiauginti laisvės debesies širdyje, užsiauginti jį bent jau ant palangės. Na ir, žinoma, atlikti neįmanoma – paliesti debesį rankomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.