Džiazas iš Klaipėdos širdies keliasi prie vandens

Penktadienį vasarą Klaipėdoje tradiciškai paskelbs devynioliktasis Pilies džiazo festivalis. Nuo šiol jis keičia savo vietą – didžioji festivalio scena iškilo ne Teatro aikštėje, o Kruizinių laivų terminale. Pernai į sceną teko vežti dujinius šildytuvus, kad vėsus oras nepakenktų atlikėjams ir instrumentams. Atrodo, šįmet bus priešingai. Tačiau meteorologų žadamą karštį padės atlaikyti nuo Kuršių marių ir Danės upės sklindanti vėsuma, o papildomų aistrų ir polėkio suteiks pro šalį praplaukiantys laivai.

Pernai Pilies džiazo festivalyje I. Butmanas grojo su Kauno bigbendu.<br>A. Pilaitienė
Pernai Pilies džiazo festivalyje I. Butmanas grojo su Kauno bigbendu.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 31, 2013, 1:20 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:28 AM

Kitos tradicijos nesikeičia

Pirmieji džiazo garsai nuskambės penktadienį 18 valandą piliavietėje. Čia bus pakelta festivalio vėliava, vyks Sauliaus Šiaučiulio ir vokalinio etnotrio „Audenis” koncertas. Kruzinių laivų terminale „Muzikos žinią” praneš Valentino Masalskio vadovaujami Jaunimo teatro aktoriai.

Kitos festivalio tradicijos nesikeičia. Pirmąsias dvi dienas vyks didieji ne mažiau kaip po penkias valandas truksiantys koncertai, o sekmadienį muzikos šventę užbaigs jau tradicija tapusi Jaunoji džiazo banga.

Į Klaipėdą suvažiuos maždaug 2500 tūkstančių vaikų ir jaunimo – beveik 100 kolektyvų iš visos Lietuvos. Džiazo klasika tapusius kūrinius jie dainuos ir su pasaulinės bliuzo legendos Ray Charleso dukra Sheila.

Naktiniai „jam session” vyks jau įprastoje vietoje – Danės upės krantinėje esančiame „Švyturio menų doke”. Čia telpa visi, kuriems 5–6 valandas trunkančių koncertų per mažai.

Muzika – bet kokiam skoniui

Penktadienį vakare muzikos gerbėjai klausysis Tatarstano, Lietuvos, Latvijos, Tuniso, Ispanijos atlikėjų. Paskutiniai į sceną pakils „Jimmy Z and The Z Tribe” iš JAV.

Jimmy Z, virtuoziškai grojantis lūpine armonikėle ir saksofonu, jau išlepintas pasaulio scenos žvaigždžių dėmesio – jis kviečiamas dalyvauti jų gyvo garso koncertuose ar įrašuose.  Atlikėjas solo partijomis Rodo Stewarto, Ettos James, grupės „Eurytmics” koncertuose pavergė milijonus klausytojų.

Daugiausia žiūrovų paprastai susirenka šeštadienio vakarą. Šį kartą jų laukia „Luca Ciarla Quartet” iš Italijos, Estijos policijos orkestras, kuriam ketina pritarti Klaipėdos policijos pajėgos.

Uros Pericho ir VJO iš Slovėnijos projektas, skirtas džiazo legendos Ray Charleso atminimui, jau surengtas 250 kartų daugiau kaip penkiolikoje šalių.  Dabar klaipėdiečiai galės gėrėtis įspūdingu atlikėjo vokalu, virtuozišku skambinimu pianinu ir teatrališka atlikimo maniera.

U. Pericho, kurio balsas labai panašus į R. Charleso,  ir Sh. Charles susitikimas scenoje, jų muzikinis dialogas – tarsi simbolinis tėvo ir dukters pasimatymas.

I. Butmaną sužavėjo publika

Šeštadieninį koncertą užbaigs Rusijos saksofonininko Igorio Butmano projektas „Igor Butman Big Band and Fantine Pritoula” (Rusija, Australija).

„Dešimt su puse įspūdingiausių džiazo muzikantų”, – taip savo įkurtą ir vadovaujamą orkestrą pristato I. Butmanas.

Mėgstantis stebinti netikėčiausiais projektais, dainuoti su orkestru jis pakvietė labai savitą egzotiškos išvaizdos ir dainavimo manieros Rusijos ir Dominikos kilmės atlikėją F. Pritoulą, šiuo metu gyvenančią Australijoje.

I. Butmanas Klaipėdos publikai jau pažįstamas – pernai jis pirmą kartą dalyvavo festivalyje.

Atlikėjas, dirigentas, klubo savininkas, renginių vadybininkas ir televizijos laidų vedėjas – ryškiausia Rusijos džiazo žvaigždė. 1987 m. jis emigravo į JAV, kur sulaukė didžiulės sėkmės ir pripažinimo. Grįžęs į gimtinę 1990aisiais jis tapo džiazo tiltu tarp Maskvos ir Niujorko.

Pasak festivalio organizatorės Ingos Grubliauskienės, auksinio Rusijos saksofonininko I. Butmano ir jo grupės pasirodymų honorarai Maskvoje ir pasaulyje – pasakiški, tačiau jau antrus metus pavyko šį Rusijos džiazo briliantą privilioti į Klaipėdą. Pernai jis grojo su Kauno bigbendu.

I. Butmanas neslepia, kad bičiuliaujasi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir premjeru Dmitrijumi Medvedevu, dalyvauja jų rengiamuose priėmimuose, žaidžia tenisą.

Pernai atlikėjas pripažino anksčiau nedaug girdėjęs apie Klaipėdos džiazo festivalį, bet buvo priblokštas puikaus organizavimo ir publikos, kuri ne tik mėgsta, bet ir moka vertinti džiazą.

XIX Klaipėdos pilies džiazo festivalio didieji koncertai. Gegužės 31 d. ir birželio 1 d. 19 val.  Birželio 2 d. 17 val. Kruizinių laivų terminalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.