Pasaulinėse trumpametražių filmų panoramose – ir lietuviška juosta

Tęsiasi vieno geriausių praėjusių metų lietuviško trumpametražio dokumentinio filmo „Liza, namo!“ kelionės po garsiausius pasaulio kino festivalius ir renginius. Šiomis dienomis filmas bus pristatytas Norvegijos ir Prancūzijos publikai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2013, 7:32 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:51 PM

Režisierės Oksanos Burajos filmas „Liza, namo!“ dalyvaus netrukus prasidėsiančiame 36-ajame Norvegijos trumpametražių filmų festivalyje, kuris yra seniausias ir svarbiausias trumpametražio kino renginys šalyje. O. Burajos juosta šio festivalio konkursinėje  programoje varžysis dėl „Auksinio krėslo“ apdovanojimo. Festivalis vyks Grimstade birželio 11-16 d. Šalia trijų konkursinių programų (dvi jų skirtos Norvegijos dokumentiniams ir trumpametražiams filmams) bus rodomos retrospektyvos, eksperimentiniai ir muzikiniai video kūriniai, vyks seminarai ir kūrybinės dirbtuvės.

Birželio 16-18 d. filmas „Liza, namo!“ dalyvaus Prancūzijos kino meno ir technikos akademijos (dar vadinamos „Cezario“ apdovanojimų akademija) ir UNESCO trečią kartą rengiamoje unikalioje „Panoramos“ programoje, kurioje rodomi geriausiais pripažinti, prestižiniais prizais apdovanoti trumpametražiai filmai. Renginys vyks Paryžiuje.  Į „Panoramą“ atrinkti dokumentiniai, vaidybiniai, animaciniai filmai, pristatantys per 20 pasaulio šalių. Ši programa, anot organizatorių, siūlys paryžiečiams įsimintiną kelionę po kino planetą, supažindins su skirtingomis kultūromis ir ateities kinematografininkais.

Šį pavasarį O. Burajos filmas „Liza, namo!“ buvo apdovanotas Geriausio Europos trumpametražio filmo prizu Tarptautiniame moterų filmų festivalyje Prancūzijoje. Lietuvoje juosta pelnė du apdovanojimus – geriausiu lietuvišku trumpametražiu dokumentiniu filmu jis buvo pripažintas pernykščio Europos šalių kino forumo „Scanorama“ programoje „Naujasis Baltijos kinas“ ir „Sidabrinės gervės 2013“ apdovanojimuose.

Pasaulinė „Liza, namo!“ premjera pernai rudenį įvyko garsiojo Leipcigo tarptautinio dokumentinių ir animacinių filmų festivalio konkursinėje programoje, filmas buvo pakviestas į konkursines programas Klermono–Ferano (Prancūzija), „Hot Docs“ (Kanada) ir kituose festivaliuose.

Septintasis dokumentinis vienos originaliausių Lietuvos režisierių O. Burajos filmas „Liza, namo!“ kalba apie atotrūkį tarp vaiko ir suaugusiųjų pasaulių. Filmo herojė Liza dažnai pabėga iš namų, konfliktuoja su mama. „Kodėl nuolat bėgi? Ko tau trūksta?“ - nesupranta Lizos noro pasislėpti vaikiškų svajonių pasaulyje artimieji.

Mergaitę supa šiurkšti realybė, žlugdanti šviesiausius jausmus, norus, ketinimus. Juosta sukurta bendradarbiaujant Lietuvos ir Estijos kinematografininkams (prodiuseriai Uljana Kim ir Arko Okk).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.