Nuo Gedimino pilies – žvilgsnis į „Lituanicą”

Lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžiui įamžinti prie Energetikos ir technikos muziejaus iškilo lėktuvo sparnas. Tačiau pastatyti antro tokio Niujorko mieste (JAV) iki šiol nepavyksta.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jul 27, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:49 PM

Nuo vėjo judančiu „Lituanicos” sparnu vilniečiai galės pasigrožėti jau šį savaitgalį, kai prie muziejaus Rinktinės gatvėje bus nupjauti du uosialapiai klevai, uždengiantys kinetinę skulptūrą, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Prienuose pagaminta S.Dariaus ir S.Girėno lėktuvo maždaug aštuonių metrų sparno kopija į Vilnių atkeliavo ketvirtadienį.

Nuo idėjos taip įamžinti lakūnų skrydžio per Atlantą 80-ąsias metines buvo praėję metai.

Kad sutaupytų lėšų, idėjos autoriai menotyrininkas Saulius Pilinkus, fotomenininkas Saulius Paukštys ir architektas Valdas Ozarinskas, padedami bendraminčių, patys kasė duobę skulptūros pamatui.

Pasirodė, kad toje vietoje gruntas birus, todėl vienas specialistas patarė kasti kaip šulinį – klojant rentinius.

Bet ir tai nebuvo taip paprasta. Mat žemėje buvo daug plytgalių, metalo, šiukšlių.

Gavę leidimą nupjauti uosialapius klevus, kurie priklauso invazinių augalų rūšiai, idėjos autoriai nelaukė, kol savivaldybė pasiūlys, kas atliks šį darbą, nes už jį taip pat būtų tekę mokėti.

Menininkai susirado pažįstamą, kuris medžius nupjaus už dyką.

Nupjovus uosialapius klevus, kurie užstoja ir muziejaus fasadą, „Lituanicos” pavadinimas bus matyti ir nuo Gedimino pilies.

Keliant sparną atrodė, kad viskuo pasirūpinta. Tačiau po liūčių paaiškėjo, kad pamato gilumoje reikia drenažo. Tam betono sienoje teko gręžti skyles.

„Į pamatą nededame jokių laiškų ateities kartoms, kapsulių. Jie dedami į tuos objektus, kurie per amžius suyra, sudūla. O „Lituanicos” sparnas stovės amžinai”, – šypsojosi S.Pilinkus.

Deja, antro sparno Amerikoje pastatyti neleido. Idėjos autoriai norėjo, kad du sparnai atsirastų vienu metu – Niujorke ir Vilniuje. Vis dėlto jie nepraranda vilties, kad sparną Niujorke pavyks pastatyti.

Beje, iš pradžių vilniečiai „Lituanicos” sparną statyti siūlė Kauno savivaldybei, bet sulaukė atsakymo, kad šiame mieste S. Dariaus ir S.Girėno atminimą įamžinančių ženklų ir taip pakanka.

Tik kai idėja jau buvo įkūnyta, kauniečiai taip pat pareiškė pageidavimą pastatyti sparną laikinojoje sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.