Zalcburgo festivalyje skambės ir lietuvio V. Baltako kūrinys

Nedidelis Alpių miestas Zalcburgas šešiom savaitėms virsta pasaulio

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jul 28, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:38 PM

Pustrečio šimto įvairių žanrų bei epochų klasikinės muzikos koncertų, operos ir dramos spektaklių 16-koje scenų - tokio užmojo šventė sudrebins jaukų barokinį Austrijos miestą.

Zalcburgo festivalio užmojį liudija ir faktas, kad rengėjai savo kūrinį pristatinėjo spaudos konferencijose 7 Europos šalyse ir 15 miestų, o taip pat JAV, Brazilijoje, Kinijoje, Japonijoje. Todėl neverta stebėtis, kad pernai festivalyje apsilankė melomanai iš 78 pasaulio šalių.

Važiuoti į Zalcburgą yra ko. 93-us metus čia rengiamas festivalis pristato geriausius pasaulio dirigentus, dainininkus, instrumentininkus, stipriausius Europos orkestrus.

Šiemet jis pelnė operos „Oskarą“ kaip geriausias šio žanro festivalis ir vasarą žada pateisinti titulą Richardui Wagneriui bei Giuseppe Verdi skirtais projektais, paminėdamas šių operos genijų 200-ąsias gimimo metines.

Šventės programoje - net 6 amžinųjų varžovų operos. Bene labiausiai laukiama maestro Antonio Pappano ir režisieriaus Peterio Steino „Don Karlo“ su vokiečių tenoru Jonu Kaufmannu. Iki 400 eurų kainuojantys bilietai į šešis šios G.Verdi operos spektaklius iššluoti dar metų pradžioje. Tai brangiausias festivalio renginys.

Tačiau penktadienį operos programą Zalcburge pradėjo šiuolaikinio britų autoriaus Harrisono Birtwistle'o veikalas „Gawain“ karaliaus Artūro mito siužetu.

Šis kompozitorius - pagrindinė šiemečio festivalio šiuolaikinės muzikos programos figūra. Jo kūryba bus pristatyta dar šešiuose koncertuose.

Šiuolaikinės muzikos renginių serijoje nuskambės ir lietuviškas vardas. 40 metų kompozitorius Vykintas Baltakas pakviestas dalyvauti kartu su dar 11 kolegų projekte „Beyond Recall“. Jiems užsakyta parašyti po kūrinį Zalcburgo meno projekto skulptūroms.

Šias 12 premjerų atliks Matthiaso Pintscherio diriguojamas „Scharoun Ensemble“, vokiečių sopranas Mojca Erdmann ir baritonas Matthiasas Goerne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.