Parodų rūmuose - keturių dešimtmečių Klaipėdos dailės vaizdas

Klaipėdos parodų rūmuose galima susipažinti su įvairių kartų, gyvųjų ir jau išėjusių, Vakarų Lietuvos menininkų pastarųjų 40 metų spalvinga kūryba. Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriaus narių jubiliejinė paroda „40 kūrybos metų” užima visas Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmų erdves. Ekspozicijoje – 69 dailininkų darbai. Kiekvieno jų buvo prašoma pateikti po tris kūrinius – vieną ankstyvojo laikotarpio ir du šiandienos. Taigi galima ne tik susipažinti su menininkais, bet ir palyginti, kaip ilgainiui keitėsi jų braižas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė ("Lietuvos rytas")

Aug 12, 2013, 1:29 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:14 AM

Tapyba, grafika, skulptūra, keramika, tekstilė, juvelyrika – didžiulė visų vaizduojamosios ir taikomosios dailės rūšių ekspozicija sukuria išsamų keturių dešimtmečių Klaipėdos dailės vaizdą, atskleidžia jos ypatumus.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius įkurtas 1973 metų vasario 27 dieną. Šiandien jam priklauso 129 profesionalūs pajūrio krašto dailininkai.

Pasak parodos kuratoriaus, LDS Klaipėdos skyriaus vadovo skulptoriaus Arūno Sakalausko, norėta suteikti galimybę ir patiems dailininkams, ir žiūrovams nors ir fragmentiškai apžvelgti kūrybos kitimą laike – tiek idėjos, tiek formos požiūriu.

Pristatomi ir jau mirusių žinomų dailininkų grafiko Algio Kliševičiaus, tapytojų Vido Pinkevičiaus, Algimanto Jusionio darbai.

„Paprastai apžvalginėse parodose vyrauja tapyba, šiek tiek – grafikos ar skulptūros, o čia matome žanrų ir idėjų įvairovę. Tai reikia įvertinti. Man patiko sumanymas parodyti vieną ankstesnį darbą, sukurtą prieš 10, 20 metų ar dar anksčiau. Įdomu pasekti, kaip keitėsi, o gal nesikeitė dailininko meninis braižas, kaip kito idėjos ir temos”, – parodą komentavo dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė.

Jos teigimu, Klaipėdos skyrius auga, tvirtėja, nepaisant kalbų apie pasenusius, nusivylusius ar pavargusius dailininkus. O tokia apžvalginė paroda nėra tik eilinė ataskaita ar duoklė jubiliejui.

„Proginės parodos nėra pats blogiausias dalykas. Jos priverčia kūrėjus pamąstyti, ką nauja ir įdomaus parodyti žiūrovui. Kita vertus, ne kiekvienas menininkas dirba taip aktyviai, kad kasmet galėtų surengti personalinę parodą. O čia galima parodyti kad ir kelis darbus.

Paroda vertinga – juo daugiau kūrinių, juo geriau. Žiūrovams į parodų rūmus vertėtų užsukti ne vieną kartą”, – mano K.Jokubavičienė.

Paroda Klaipėdoje veiks iki rugsėjo. Rudenį ekspozicijos rinktinė iškeliaus į Vilnių, „Arkos” galeriją.

Tuomet bus pristatytas ir parodos katalogas. Be to, rudenį pasirodys ir Klaipėdos dailės jubiliejui skirta knyga.

Paveikslai ramina ir gydo

Beveik pusę LDS Klaipėdos skyriaus gyvavimo laiko uostamiesčio menininkus nuoširdi draugystė sieja su Klaipėdos jūrininkų ligonine.

Ši ligoninė bene vienintelė Lietuvoje gali didžiuotis vertinga meno kūrinių kolekcija: per 18 metų čia sukaupta 432 tapybos, grafikos, skulptūros, keramikos darbai.

Atsidėkodami menininkams ligoninės vadovai prieš keletą metų išleido 120 puslapių albumą „Ars Vitae” („Menas gyventi”), į kurį sugulė visi dovanoti kūriniai. Dabar jau būtų galima leisti antrą panašų albumą.

Kolekcija papildoma kasmet vykstančios akcijos „Ant gerumo sparnų” metu. Savo kūrinius menininkai ligoninei skiria savanoriškai, kai kurie jau padovanojo per dešimtį darbų.

Meno kūriniai puošia ligoninės fojė, koridorius, palatas, kabinetus. Neįprastą ekspoziciją kasdien apžiūri šimtai žmonių – gydytojai, ligoniai, jų lankyti atėję žmonės.

Medikai neabejoja, kad meno kūriniai ramina ir gydo.

Per visą laiką iš ligoninės pradingo vienintelė fojė kabojusi drobė. Teko ieškoti patikimesnių paveikslų tvirtinimo ir apsaugos būdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.