Lenkų kino savaitėje - ir Gdynės festivalio nominantai

Rugsėjo 6-ąją Vilniuje prasidėsiančios XIII lenkų kino savaitės žiūrovai šiemet išvyks trylika juostų, reprezentuojančių klasikinį šios šalies kiną ir pristatančių naujausias Lenkijos filmų tendencijas. Šiemet Lenkų kino savaitė rengiama anksčiau nei įprastai, todėl sutampa su Gdynės vaidybinių lenkų filmų festivaliu. Net tris šių metų festivalio pretendentus į apdovanojimus išvysime ir Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 29, 2013, 5:55 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:17 PM

„Mes norime parodyti, kad netikime skaičiaus trylika magiškumu ir kad lenkų kinas yra geras kinas“, - pristatydama šiųmetę filmų savaitę sakė Lenkijos instituto direktorė Malgorzata Kasner.

Kaip kiekvienais metais, Lenkų kino savaitėje bus parodytos pagrindinė ir specialioji programos. Specialiojoje programoje žiūrovai  galės susipažinti su keturiais neseniai restauruotais Lenkų kino mokyklos (Polska Szkola Filmowa) šedevrais, laikomais ryškiausiais lenkų kino indėliais į pasaulinę kinematografiją: Andrzejaus Wajdos filmu „Pelenai ir deimantas“,  Andrzejaus Munko „Eroica“, Jerzy Kawalerowicziaus „Angelų motina Joana“ ir Tadeuszo Konwickio „Paskutinė vasaros diena“.

Pasak kino kritikės Živilės Pipinytės, A.Wajdos juosta „Pelenai ir deimantas“ - išskirtinis kino kūrinys, kuriam būdingas ypatingas vaizdo intensyvumas.

„Turėdamas šį išskirtinį bruožą filmas yra vienas svarbiausių ir charakteringiausių Lenkų kino mokyklos pavyzdžių“, - sakė kino kritikė.

Pagrindinėje programoje žiūrovai išvys dviejų krypčių ir temų juostas. Viena jų - šiuolaikinė, kurioje jaunieji lenkų režisieriai nagrinėja, kaip pastarųjų dešimtmečių socialinės ir politinės permainos paveikė šalies gyventojų mentalitetą. Antrojoje filmų grupėje kūrėjai ne tik sugrįš prie istorinių temų, bet ir gilinsis į naujausias jos apraiškas, atskleis žinomų ir nežinomų didvyrių gyvenimą.

Apžvelgdama pagrindinės programos kūrinius, Ž.Pipinytė išskyrė dvi juostas: politinį-kriminalinį Wojciecho Smarzowskio filmą „Kelių policija“ ir gausiai apdovanotą Marcino Krzysztalowicziaus „Žmonių medžioklę“.

„Šią programą labiausiai puošia W.Smarzowskio „Kelių policija“. Tai - bandymas suvokti žmogaus prigimtį ir joje slypintį blogį, taip pat pavaizduoti posovietinių šalių kasdienybėje įsigalėjusią prievartą ir korupciją.  Kitas filmas, dėl kurio verta paaukoti kelias gyvenimo valandas, yra M.Krzysztalowicziaus „Žmonių medžioklė“. Jame savotiškai diskutuojama su lenkų romantizmo ir patriotizmo tradicija“, - sakė kino kritikė.

Lenkų kino savaitės filmai bus rodomi trijuose sostinės kino teatruose - „Multikino“, „Skalvijoje“ ir „Pasakoje“. Bilietai į visus filmus kainuos aštuonis litus.

Pasak M.Kasner, Lenkų kino savaitės žiūrovai šiemet galės balsuoti už, jų nuomone, geriausią festivalio filmą. Internetu užregistravę ir savo balsą atidavę žiūrovai vėliau galės laimėti kelionę į Lenkiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.