Į Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja 36 kūrėjai

Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija paskelbė kultūros ir meno kūrėjų, pretenduojančių į 2013 m. Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas, sąrašą. Jame - 36 pavardės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 10, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:06 AM

2013 m. gauti Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja  aktoriai Donatas Banionis, Juozas Budraitis,  Eglė Eutropija Mikulionytė, Gražina Balandytė-Čygienė, kino operatorius Jonas Gricius, kino režisierius Kristijonas Vildžiūnas, teatro režisieriai Henrikas Vancevičius, Dalia Ibelhauptaitė.

Iš muzikų į premiją pretenduoja kompozitoriai Faustas Latėnas, Nijolė Sinkevičiūtė-Kriūnienė, Giedrius Antanas Kuprevičius, džiazo muzikai Vladimiras Čekasinas ir  Dainius Pulauskas, klarnetininkas Algirdas Budrys, chorvedžiai Česlovas Radžiūnas ir Vytautas Miškinis, muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Premiją gali gauti rašytojai Vytautas Martinkus, Vladas Braziūnas, Vidmantė Jasukaitytė, poetas Jonas Jakštas, grafikė, knygų dailininkė Birutė Janina Grasilda Žilytė, knygos menininkas Kęstutis Kasparavičius, folkloristas Stasys Skrodenis, tapytojas, grafikas Pranas Gailius, scenografas ir keramikas Jonas Arčikauskas, menotyrininkė Raminta Jurėnaitė.

Fotomenininkai Saulius Paukštys ir  Algirdas Šeškus, skulptoriai Romualdas Inčirauskas ir Vladas Urbanavičius  - taip pat tarp pretendentų į Nacionalinę premiją.

Vizualiojo meno kūrėjams pretendentų sąraše atstovauja Svajonė ir Paulius Stanikai,   Eglė Rakauskaitė, Dainius Liškevičius, Artūras Raila.

Net trijų teatrų - Lietuvos nacionalinis operos ir baleto, Kauno valstybinio muzikinio ir Valstybinio Vilniaus mažojo atstovai  Nacionalinę premiją siūlo skirti mados ir teatro kostiumų kūrėjui Juozui Statkevičiui.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisiją, kuriai vadovauja istorikas Alfredas Bumblauskas, sudaro literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, rašytojas Donaldas Kajokas, dirigentas Juozas Domarkas, skulptorius Robertas Antinis, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, kompozitorius Algirdas Martinaitis, teatrologė Irena Veisaitė ir kino režisierius Audrius Stonys.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų 7 metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius, viena premija taip pat gal būti skiriama už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną. Nacionalinės premijos laureatai išrenkami ir paskelbiami gruodžio mėnesį, o premijas įteiks Lietuvos Respublikos Prezidentė Vasario 16-osios proga.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis – 104 000 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.