„Menų spaustuvė“: naujas sezonas atidarytas

Sostinės „Menų spaustuvė“ paskelbė naujojo sezono pradžią. Čia pirmą kartą duris atvėrusioje kavinėje „Menų spaustuvės“  organizacijų atstovai pradėjo ir naują tradiciją – vieni kitiems ir žiniasklaidai pristatyti būsimo sezono planus, pasidalyti premjeriniu džiaugsmu ar nerimu. Panašu, jog naująjį sezoną "Menų spaustuvė" išlaiko įvairialypės meno erdvės įvaizdį ir žada žiūrovui platų renginių spektrą.

"Menų spaustuvėje" prisiglaudusių organizacijų atstovai pristatė naujojo sezono planus.<br>D.Matvejevo nuotr.
"Menų spaustuvėje" prisiglaudusių organizacijų atstovai pristatė naujojo sezono planus.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-11 13:16, atnaujinta 2018-02-22 08:09

Šiemet dešimtmetį švenčiantis teatras „cezario grupė“ sezoną pradėjo pirmasis spektakliu pagal Pierre‘o Marivaux pjesę „Dar viena meilės staigmena“. Be šios premjeros, trupė planuoja dar du eksperimentinius pastatymus. Aktorius Salvijus Trepulis režisuos spektaklį „Maltė“, paremtą Rainerio Maria Rilke's romanu „Maltės Lauridso Brigės užrašai“. Metų pabaigoje žiūrovai išvys kompozitoriaus Martyno Bialobžeskio režisūrinį debiutą pagal Nobelio premijos laureato britų dramaturgo ir scenaristo Haroldo Pinterio pjeses „Tyla“ ir „Peizažas“.

„Šį sezoną mes jums pažadame tai, ko nesitikite. Nes jūs nieko ir nesitikite“,– pristatydamas naująjį teatro laboratorijos „Atviras ratas“ sezoną sakė režisierius Aidas Giniotis. „Atviro rato“ repertuare, be žiūrovų pamėgtų spektaklių, žadamos ir dvi premjeros. Sezoną pradės spektaklis šeimai „Apie meilę, karą ir kiškio kopūstus“, kurio ištrauką galima buvo pamatyti „Kultūros nakties '13“ programoje. Lapkričio mėnesį „Atviras ratas“ kels globalius klausimus ir kalbės apie teatrą premjeroje pagal Carlo Gozzi pjesę-pasaką  „Meilė trims apelsinams“.

Vyčio Jankausko šokio teatras praėjusį sezoną baigė šiek tiek tyliau nei įprasta. Tačiau teatro meno vadovas choreografas Vytis Jankauskas žadėjo lapkričio mėnesį pakviesti į naujo šokio spektaklio „Aritmijos“ premjerą bei prisiminti šokio gurmanų pamėgtus ankstesnius spektaklius.

Gyčio Ivanausko teatras „Menų spaustuvėje“ pristatys 13-ąją teatro premjerą – monospektaklį pagal Akvilės Melkūnaitės pjesę „Programa. Apie prabangą ir bejėgiškumą“. Pagrindinį vaidmenį atliks teatro įkūrėjas G.Ivanauskas, o jo kuriamo personažo prisipažinimams scenoje akompanuos Leono Somovo ir Jazzu sukurta muzika, kuri taps aktoriaus partnere ir pašnekove. Naujajame "Menų spaustuvės" sezone pagalvota tiek apie subrendusius meno grbėjus, tiek apie jaunuosius žiūrovus, tad daug dėmesio bus skirta vaikams.

Šokio teatras „Dansema“ yra bene vienintelis teatras Lietuvoje, kuriantis šokio spektaklius vaikams. Po sėkmingos praėjusių metų premjeros „Mozaika“ trupė planuoja naują kūrinį, kurio pagrindinė auditorija bus kūdikiai iki 3 metų. „Stalo teatras“ ketina išleisti dvi premjeras. Toliau tyrinėdami senovės lietuvių mitus ir žodinę kultūrą, aktoriai pristatys spektaklį visai šeimai „Tarmių stalas“. Gruodžio mėnesį turėtų pasirodyti eksperimentas – nauja technika atliekamas spektaklis „Spalvų opera. Piešiu K.Donelaitį“. Prieš pasirodymus, kaip jau tapo įprasta, „Stalo teatras“ ir šį sezoną rengs edukacines dirbtuvėles spektaklio tema.

Lietuvos šokio informacijos centras savo darbo į sezonus nėra linkęs skirstyti. Ką tik pasibaigus šių metų Vasaros šokio mokyklai, jau dėliojami kitų metų seminarų kontūrai. Ir kaip visuomet žada, kad festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ į Lietuvą atneš pavasarį.

Prieš naująjį sezoną po „Menų spaustuvės“ stogu sustiprėjo kino kompanijų gretos. Prodiuseriai „Fralita Films“ čia baigia kurti jau antrąjį filmą - režisierės Alantės Kavaitės juostą „Sangailė“, o spalio mėnesį kino teatruose bus pristatyta naujo lietuviško mistinio detektyvo pagal Renatos Šerelytės romaną „Vardas tamsoje“ premjera (režisierė Agnė Marcinkecičiūtė).

Kino organizacija „Čiobreliai“ bei lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ baigia kraustymosi darbus ir jau spalio mėnesį kvies į pirmą kartą Baltijos šalyse vyksiantį trumpametražių filmų projektų pristatymo renginį „Baltic Pitching Forum 2013“.

Pati "Menų spaustuvė" sezoną pradėjo tradiciniu šiuolaikinio cirko festivaliu „Naujojo cirko savaitgalis ‘13“. Dešimtus metus įgyvendinamas jaunųjų scenos menininkų projektas „Atvira erdvė“ šiais metais pristatys tris premjeras. Jau spalio mėnesį debiutinį bendrą darbą pristatys režisierė Loreta Vaskova ir kompozitorė Rita Mačiliūnaitė. Lapkričio mėnesį laukiama šokėjos ir choreografės Agnės Ramanauskaitės ir jos kolegų Pauliaus Tamolės ir Manto Stabačinsko kuriamo šokio spektaklio. Naujųjų metų išvakarėse režisierius Linas Jurkštas pristatys bendrą kūrybinį savo ir Vido Bareikio darbą.

Iškart po Naujųjų metų jau ketvirtą kartą "Menų spaustuvė" imsis rengti festivalį  „Kitoks teatras vaikams“.

"Menų spaustuvėje" šį sezoną numatyta pristatyti ir bent du tarptautinio bendradarbiavimo vaisius. Choreografas iš Olandijos Jérôme‘as Meyeris su šokėjais iš Lietuvos ruošia spektaklį „W(o)man“, o scenografė Simona Biekšaitė adaptuos Norvegijoje išleistą interaktyvų multimedijomis paremtą performansą, kurio premjera numatyta lapkričio mėnesį.

Šį sezoną žiūrovams bus suteikta galimybė ne tik nukreipti žvilgsnį į sceną, bet ir įlįsti į meno virtuvę, apsilankyti seminaruose, forumuose, diskusijose, meno dirbtuvėse. "Menų spaustuvė" tęs susitikimus „Prie arbatos“, metų pabaigoje kūrėjams ir besidomintiems scenos menais parūpins meno teorijos žinių: lietuvių kalba bus išleista viena svarbiausių Europos teatro pasaulyje knygų – vokiečių teoretikės Erikos Fischer-Lichte „Performatyvumo estetika“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.