“Vilniaus City Opera“ virtę “bohemiečiai“ operą įvilks į roko stiliaus rūbą

Visuomet gyvybingi ir naujoves išmėginti mėgstantys "Vilnius City Opera" (VCO) kūrėjai šį pirmadienį naująjį sezoną pristatė vos prieš porą mėnesių atidarytame menų inkubatoriuje "Rupert" Vilniaus Valakampių rajone. Kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (vadovas Gintaras Rinkevičius) šį rudenį trupė rodys geriausius savo spektaklius “Visos jos tokios”, “Svynis Todas: demonas kirpėjas”, “Manon Lesko”, taip pat pateiks žiūrovams staigmenų – operos ir roko muzikos sintezę “VCO Rock”.

Dainininkės (iš kairės) I.Prudnikovaitė, J.Gedmintaitė, gitaristas T.Varnagiris ir roko ansamblis pristatė pirmąjį naujosios programos "VCO Rock" kūrinį - roko stiliumi skambantį Gėlių duetą iš L.Delibes'o operos "Lakmė".<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Dainininkės (iš kairės) I.Prudnikovaitė, J.Gedmintaitė, gitaristas T.Varnagiris ir roko ansamblis pristatė pirmąjį naujosios programos "VCO Rock" kūrinį - roko stiliumi skambantį Gėlių duetą iš L.Delibes'o operos "Lakmė".<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Sep 16, 2013, 5:08 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:46 AM

Praėjęs sezonas apvertė "bohemiečių" gyvenimą – jie tapo "Vilnius City Opera". Iki šiol dažnai kalbėdavę apie namus ir jų suteikimą jauniems operos kūrėjams, šiemet VCO imasi naujos misijos - jie tampa visaverčiu teatru.

“Pirmuosius gyvavimo metus žymėjęs itin aukštas profesionalumo lygis dar aukščiau iškėlė kokybės kartelę. Šiandien jau esame sukaupę nemažą darbų bagažą ir nuosekliai sieksime kurti savo vientisą, unikalų veidą, jokiu būdu neužmiršdami to, kas buvo pasiekta. Pagrindinis mūsų kolektyvo tikslas – pakeisti požiūrį į operos žanrą. Mes čia esame ilgam, mes čia esame tam, kad provokuotume dialogą, audrintume emocijas, pateiktume klausimus ir duotume žmonėms alternatyvą“, - kalbėjo VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė, pristatydama naują trupės įvaizdį, kurį sukūrė grafikos dizaineris Denisas Kuchta. Jo vizualiniai sprendimai atspindi surimtėjusį, tačiau jaunatviškos vizijos nepraradusį menininkų požiūrį į operą.

Labiausiai intriguojanti naujiena - projektas "VCO Rock", kurio muzika pasitiko į sezono pristatymą atvykusius svečius. Ją gyvai atliko specialiai šiam projektui suburta roko grupė su solistėmis Ieva Prudnikovaite bei Joana Gedmintaite. Roko stiliumi skambėjo Gėlių duetas iš  Leo Delibes'o operos "Lakmė".

"VCO Rock" tęsia prieš kelerius metus elektroninės operos fantazijos „XYZ“ pradėtą operos ir alternatyviosios muzikos sintezę. Šįkart bus pristatyta net 20 specialiai sukurtų operų arijų ir duetų roko interpretacijų.

"Roku mes užsikrėtėme pradėję dirbti su Jeronimu Miliumi. Tačiau dabar, po ketverių bendradarbiavimo metų, Jeronimas sako esąs daugiau teatro žmogus nei rokeris. Bet mes turime naują bendradarbį - Tomą Varnagirį", - taip D.Ibelhauptaitė pristatė projekto "VCO Rock" muzikinį  vadovą.

Gitaristas T.Varnagiris prisipažino be VCO niekuomet nebūtų ėmęsis tokio didžiulio ir įdomaus, bet  sykiu sudėtingo projekto. "Pusę metų nemiegu, - atsiduso T.Varnagiris.

Operos kūrinių roko interpretacijas kuria ne jis vienas - kartu dirba skirtingų roko muzikos stilių atstovai Paulius Zdanavičius, Vytautas Diškevičius , Audrius Piragis, Jievaras Jasinskis, tad koncerte galima tikėtis ir rokenrolo, ir sunkiojo metalo, ir pankroko.

Bosas Tadas Girininkas, pirmą kartą susiduriantis su roko stilistika, jau dabar nervinasi, kaip pankroko stiliumi dainuos Varlamo ariją iš Modesto Musorgskio operos "Borisas Godunovas", bet projekto autoriai įsitikinę: jam pavyks, kaip ir I.Prudnikovaitei, J.Gedmintaitei, Asmik Grigorian, Laimonui Pautieniui, dviem jauniems solistams Viktorui Gerasimovui, Tomui Pavilioniui, ką jau kalbėti apie J.Milių, kuris po roką nardo kaip žuvis po vandenį.

Ar dainavimas roko stilistika nepakenks pagrindinei operos solistų veiklai, nepagadins jų balso? Ne vieną stilių išbandžiusi, estradines dainas, tango dainavusi solistė I.Prudnikovaitė purtė galvą: "Visame pasaulyje  įprasta tobulinti vieną pasirinktą žanrą. Tačiau, mano nuomone, ne mažiau kūrybiška ir tuo labiau įdomi skirtingų žanrų ir stilių samplaika. Tokie ieškojimai mane visuomet traukė ir žavėjo. Svarbiausia – tai daryti išmoningai, bet skoningai. Tokie projektai leidžia operos dainininkams bent trumpai pasimėgauti operos žanro rėmų laužymu, be to, pastebiu, kad po tokių "nuklydimų į šalį" rengiant operos vaidmenis atsiranda daugiau spalvų, įdomesnių pasažų."

Svarbia "VCO Rock" dalimi taps ir 3D vizualizacijų kūrėjo Rimo Sakalausko rengiamos vaizdo projekcijos. O jaunas ir įdomus kostiumų dizaineris Dainius Bendikas, šiuo metu gyvenantis Islandijoje, savo kurtą mados kolekciją “Mėnulio vienuolis” išbandys naujoje aplinkoje, jungiančioje muziką ir vizualiuosius menus.

Dar viena intriga - D.Ibelhauptaitės noras su šiuo projektu prikelti Vilniaus koncertų ir  sporto rūmus, kaip kad projektu "XYZ" buvo bent trumpam prikeltas  buvęs "Lietuvos" kino teatras. "Nėra Vilniuje kitos salės su tokia emocine atmintimi", - sakė D.Ibelhauptaitė, nuo vaikystės prisimenanti žalias Sporto rūmų kėdes.

VCO, nors įkurta tik pernai, savo repertuare dar iš "bohemiečių" laikų turi jau 9 veikalus, kurie nuolat rodomi. Dar šiemet žiūrovai išvys įspūdingą solistų desantą subūrusią Wolfgango Amadeaus Mozarto operą „Visos jos tokios“. Lapkričio 26–30 dienomis rodysimas spektaklis pasipildys kiekvieno profesionalaus operos teatro svajonių duetu – pirmą kartą viename spektaklyje dainuos Edgaras Montvidas ir Kostas Smoriginas, o T.Girininkas sulauks jau bene metus Lietuvoje nematytos, išskirtinio balso ir sceninio žavesio dainininkės Laurynos Bendžiūnaitės draugijos.

Gruodžio 3–8 d. į Kongresų rūmus po trejų metų pertraukos sugrįš „Svynis Todas“. Už jame sukurtą Misis Lovet vaidmenį A.Grigorian buvo apdovanota "Auksiniu scenos kryžiumi", o Dainius Stumbras, Rafailas Karpis bei J.Milius sukūrė savo kūrybinėje biografijoje ypač svarbius vaidmenis. Paskutinį kartą rodomi spektakliai suburs visą originalią pastatymo sudėtį. Kitų metų pradžioje, sausio 23-26 d., A.Grigorian ir L.Pautienių bus galima išvysti ir stilingame „Manon Lesko“ spektaklyje.

Kaip ir kasmet pavasarį laukia staigmena – dar paslaptyje laikoma operos premjera, kurią ruošia "bohemiečių" įkūrėjai, meninė trijulė: dirigentas G.Rinkevičius, režisierė D.Ibelhauptaitė ir kostiumų  dizaineris Juozas Statkevičius.

VCO kolektyvo 2014 m. planuose - ir Engelberto Humperdincko opera „Jonukas ir Gretutė“, kuri turėtų tapti  VCO draugystės su Lietuvos muzikos ir teatro akademija dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.