LNOBT kviečia drauge švęsti G.Verdi 200-ąjį gimtadienį

Spalio 10-oji yra italų operos genijaus Giuseppes Verdi gimimo diena. Šįmet muzikinis pasaulis ją švęs 200-ąjį kartą. Ta proga Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) rengia šventinę G.Verdi (1813–1901) savaitę. Spalio 4–10 d. bus parodyti spektakliai „Traviata“, „Otelas“, „Ernanis“ ir „Rigoletas“, vyks susitikimai su menininkais, o prieš „Otelo“ spektaklį solistui Virgilijui Noreikai pirmą kartą teatro istorijoje bus iškilmingai įteiktas LNOBT emerito garbės vardas.

Scena iš operos „Rigoletas“. Rigoletas - D.Stumbras.<br>M.Raškovskio nuotr.
Scena iš operos „Rigoletas“. Rigoletas - D.Stumbras.<br>M.Raškovskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2013, 12:16 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:55 PM

Simboliška, kad šventinę savaitę spalio 4 d. pradės „Traviata“ – išskirtinis spektaklis Lietuvos operos scenoje. Ant pirštų galima suskaičiuoti sezonus, kada „Traviatos“ nebuvo teatro repertuare: spalio 4-ąją „Traviata“ bus parodyta jau 772-ąjį kartą. Būtent nuo „Traviatos“ premjeros 1920 m. sausio 31 d. savo gyvavimą Kaune pradėjo nacionalinė operos trupė – LNOBT lopšys. Dirigentų ir solistų, atlikusių „Traviatą“ per visus tuos 94 metus, sąrašas įspūdingas, pradedant legendiniu tenoru Kipru Petrausku.

Spalio 4 d. Violetą ir Alfredą dainuosiantys Raminta Vaicekauskaitė ir Edmundas Seilius yra jau 30-oji solistų pora, kurių herojai mylės ir kentės LNOBT scenoje. Arūno Malikėno Žermonas yra 25-asis tėvas, teiksiantis paguodą savo sceniniams vaikams. Taip pat dainuos Vilija Mikštaitė (pirmą kartą Flora), Jurgita Lopetaitė, Rafailas Karpis, Eugenijus Chrebtovas ir kiti solistai. Diriguos svečias iš Italijos Pieras Carlo Orizio.  Šis „Traviatos“ spektaklis skiriamas vienos iš ryškiausių Violetos vaidmens atlikėjų Irenos Ylienės jubiliejui.

Spalio 5 d. šventinę savaitę pratęs „Otelas“. Prieš spektaklį pirmą kartą teatro istorijoje bus įteiktas LNOBT emerito garbės vardas. Juo bus pagerbtas V.Noreika – „ištisa epocha Lietuvos operoje“, anot LNOBT generalinio direktoriaus Gintauto Kėvišo. Otelas buvo vienas iš ryškiausių V.Noreikos vaidmenų, o spalio 5-ąją šią partiją dainuos maestro mokinys Kristianas Benediktas (Vaidas Vyšniauskas). Dezdemoną įkūnys Lietuvos operos solistė Sigutė Stonytė, Jągą – Dainius Stumbras, taip pat dainuos Laima Jonutytė, Audrius Rubežius, Liudas Norvaišas ir kiti solistai. Diriguos Martynas Staškus.

Spalio 9 d. bus rodomas naujausias LNOBT pastatymas opera „Ernanis“ – viena rečiau pasaulyje statomų G.Verdi operų. Prancūzų statytoja, režisierius Jeanas Claude’as Berutti ir scenografas Rudy Sabounghi veiksmą perkėlė į Madrido Prado muziejų, o pagrindinę heroję Elvyrą pavertė Diego Velazqueso paveikslų heroje. Tai tik trečias naujojo pastatymo spektaklis LNOBT scenoje, jame dainuos premjerinė solistų sudėtis: Marcas Helleris (JAV), Sandra Janušaitė, Arūnas Malikėnas, Tadas Girininkas ir kiti. Pirmą kartą spektaklį diriguos M.Staškus.

Tikrąją G.Verdi gimimo dieną, spalio 10-ąją, paskutinį kartą bus rodomas „Rigoletas“, 2003 m. pastatyas režisieriaus Gintaro Varno. Atsisveikinimo spektaklyje dainuos viešnia iš Lenkijos Anna Siminska (Džilda), Dainius Stumbras (Rigoletas), E.Seilius (Hercogas), taip pat – T.Girininkas, Inesa Linaburgytė, L.Norvaišas ir kiti solistai. Diriguos M.Staškus.

Valandą prieš kiekvieną spektaklį LNOBT Raudonojoje fojė rengiami susitikimai su žiūrovais. Spalio 4 d. prieš I.Ylienės jubiliejui skirtą spektaklį „Traviata“ žiūrovai turės progą išgirsti prisiminimų apie šią solistę bei kitas lietuviškosios scenos Violetas.

Spalio 5 d. prieš „Otelą“ rengiamas publikos susitikimas su maestro V.Noreika. Maestro pasidalys prisiminimais apie nueitą kelią, apie „Otelą“.

Spalio 9 d. valandą iki „Ernanio“ vyks pokalbis su G.Verdi šventinėje savaitėje tris iš keturių spektaklių diriguosiančiu M.Staškumi apie G.Verdi operas, jų dirigavimą ir tradicijas.

Spalio 10 d. prieš operą „Rigoletas“ spektaklio režisierius G.Varnas prisimins, kaip buvo kuriamas šis pastatymas, atskleis, kokie tolesni jo planai operoje.

Visų susitikimų pradžia 17 val. 30 min. Įėjimas su spektaklio bilietais.

Spalio 10 d. visi besidomintieji opera kviečiami į VIII tarptautinį operos kritikų seminarą „Didysis  G.Verdi Lietuvoje“. Renginys vyks nuo 10 val. LNOBT Raudonojoje fojė. Seminaro svečiai – operos kritikai iš Italijos, Vokietijos ir Lietuvos. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.