Muzikai ties tiltą tarp praeities ir dabarties

Paskutinį rugsėjo sekmadienį ansamblis „Vilniaus arsenalas“ kviečia į tradicinę muzikos popietę Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje.  Klausytojų laukia intriguojantis susitikimas su žinomais atlikėjais ir dainininke Rita Novikaite. Autentiškoje senojo Vilniaus arsenalo erdvėje skambės J.S.Bacho ir jo sūnaus C.Ph.E.Bacho, C.Stamitzo, Ch.W.Glucko, W.A.Mozarto ir G.Rossini muzikiniai perlai bei dviejų lietuvių kompozitorių D.Kairaitytės ir V.Bartulio kūriniai, kurie tarsi laiko tiltas sujungs praeitį su dabartimi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2013, 4:50 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:34 PM

1986 m. susibūręs ansamblis "Vilniaus arsenalas" aktyvią koncertinę veiklą pradėjo po metų, kai buvo atidarytas Taikomosios dailės muziejus Vilniuje. Čia ansamblio rengiami koncertai tapo tradiciniai, o jo pavadinimas buvo susietas su muziejaus patalpomis, kuriose XVI–XVII a. buvo laikomi ginklai.

Ansamblis atlieka įvairius kamerinės muzikos kūrinius nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų. Repertuaras, kurio pagrindą iš pradžių sudarė XVII–XVIII a. muzika, ilgainiui plėtėsi. 1998 m. „Vilniaus arsenalas“ įrašė pirmą kompaktinę plokštelę „Muzika Lietuvos dailės muziejaus galerijose“. Pastaruoju metu ansamblis vis didesnį dėmesį skiria XX–XXI a. autoriams.

„Vilniaus arsenalui“ ypač reikšminga šiuolaikinė lietuvių muzika, jo iniciatyva randasi naujų kūrinių. 2001 m. ansamblis pradėjo kūrybiškai bendradarbiauti su iškiliausiais nūdienos Lietuvos kompozitoriais O.Balakausku, F.Bajoru, A.Martinaičiu, T.Makačinu, V.Bartuliu, J.Juozapaičiu, M.Urbaičiu, Z.Bružaite, L.Narvilaite ir kitais. Šis bendradarbiavimas trunka iki šiol. Nuo to laiko ansamblis inicijavo ir atliko daugiau kaip 40 lietuvių kompozitorių premjerų. Ansamblio „Vilniaus arsenalas“ atlikėjai:  Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas), Sergejus Okruška (klavesinas).

Sekmadienį su "Vilniaus arsenalu" dainuosianti R.Novikaitė (mecosopranas) mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Graco muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete (prof. Rosamarie Schmied ir KS, prof. Joanna Borovska), studijavo A.Toscanini fondo įkurtoje „Accademia Verdiana“. R.Novikaitė sukūrė nemažai vaidmenų Austrijos, Italijos ir Anglijos teatruose. Dainininkės repertuare – "Lied" žanro dainos, kamerinė muzika, oratorijų partijos. Solistė surengė koncertų ir dalyvavo festivaliuose Austrijoje, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Belgijoje.

Ansamblio „Vilniaus arsenalas“ ir dainininkės R.Novikaitės koncertas rugsėjo 29 d. 16 val. Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje (Arsenalo g. 3A).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.