Sumaištis pasienyje nesutrukdė surengti Lietuvos kultūros dienų Kaliningrado srityje

Sekmadienį Sovetske sakralinės muzikos koncertu baigėsi tris dienas Kaliningrado srityje vykusios Lietuvos kultūros dienos. Jas kartu su partneriais surengė Baltijos Federalinis E.Kanto universitetas Kaliningrade, Lietuvos edukologijos universitetas ir Lietuvos Baltistikos centrų asociacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2013, 2:04 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:31 PM

Per Lietuvos kultūros dienas Kaliningrade, Černiachovske ir Sovetske buvo pristatyta gausi kultūros renginių programa. Srities gyventojams koncertus surengė Lietuvos edukologijos universiteto akademinis choras „Ave vita“, Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“. Spektaklio „Tarmių stalas“ premjerą Kaliningrado ir Černiachovsko gyventojams parodė trupė „Stalo teatras“ iš Vilniaus.

Tradicinius amatus pristatė ir lietuvių liaudies meno seminarą srities pedagogams surengė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus ir Šiaulių rajono Kuršėnų amatų centro meistrai.

Per Kaliningrade surengtą konferenciją „Laiko ženklų palytėti“ pasirašyta XXVII knygos mėgėjų draugijos, Lietuvos universitetų moterų asociacijos ir Liudviko Rėzos draugijos bendradarbiavimo sutartis.

Viena Lietuvos kultūros dienų programos rengėjų, Federalinio Baltijos E.Kanto universiteto Slavų ir baltų kalbų katedros dėstytoja Violeta Lopetienė pasidžiaugė, kad Lietuvos kultūros dienos sulaukė didelio srities gyventojų susidomėjimo ir puikaus įvertinimo.

„Informacija Kaliningrade, kad vyks Lietuvių kultūros dienos, buvo gana plačiai pasklidusi, tačiau, pasak mano kolegų universitete, niekas nesitikėjo, kad jame dalyvavę Lietuvos meno kolektyvai bus tokio aukšto lygio.

Puikiai tradicinę liaudies kūrybą ir amatus pristatė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus ir Šiaulių rajono Kuršėnų tradicinių amatų centro meistrai. Lietuvių liaudies tradicinę muziką ir šokius nepaprastai gražiai pademonstravo Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“, kurie po pasirodymų sulaukė pasiūlymų dalyvauti kituose Kaliningrado srityje vyksiančiuose festivaliuose ir šventėse.

Lietuvos chorinei muzikai atstovavo Lietuvos edukologijos universiteto akademinis choras „Ave vita“. Jis sudrebino Kaliningrado filharmonijos salės skliautus, susilaukė gausių žiūrovų plojimų. Kaliningrado ir Černiachovsko žiūrovai galėjo pamatyti vienos įdomiausių Lietuvos teatro trupių – "Stalo teatro" - premjerą  „Tarmių stalas“, išgirsti žemaičių, aukštaičių, dzūkų ir suvalkiečių tarmes“, – sakė V.Lopetienė.

Lietuvos kultūros dienos Kaliningrado srityje surengtos nebe pirmą kartą. Anksčiau jas rengdavo Lietuvos Respublikos generalinis konsultatas Kaliningrade. Šių metų Lietuvos kultūros dienų koordinatorė V.Lopetienė pasidžiaugė, kad šiemet Lietuvių kultūros dienoms surengti lėšų skyrė Baltistikos centrų projektas. Jos nuomone, dėl menko ambasadų ir konsultatų finansavimo didesni renginiai, tokie kaip Lietuvos kultūros dienos, vargu ar galėtų atsirasti.

„Manau, kad Lietuvos kultūros dienos kaimyninėje Kaliningrado srityje bus tęstinis projektas, kad bus pritarta pristatyti Lietuvos kultūrą ir ktąmet. Būtų puiku, kad tokių renginių ir kultūrinių mainų tarp Lietuvos ir Kaliningrado srities būtų kuo daugiau. Manau, kad atsirastų daugiau supratimo, pasitikėjimo vieni kitais“, – mano viena pagrindinių Lietuvos kultūros dienų Kaliningrado srityje rengėjų V.Lopetienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.