Festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“ savo idėjas skleis internetu

„Blogiausia, kai žmonės visai nustoja domėtis poezija. O nustoja tada, kai ji nebekelia jiems svabių klausimų, darosi tobulai korektiška“, - teigė vienas Poetinio Druskininkų rudens rengėjų Kornelijus Platelis. Trečiadienį  "Poetinio Druskininkų rudens" almanacho pristatymu, rengiamu 17 val. 30 minl. sostinės knygyne „Mint Vinetu“, prasidedančio tradicinio poetų festivalio tema - „Politinis korektiškumas ir poezija“.

K.Platelis festivalio dalyviams pasiūlė diskutuoti apie politinį korektiškumą ir poeziją.<br>R.Neverbicko nuotr.
K.Platelis festivalio dalyviams pasiūlė diskutuoti apie politinį korektiškumą ir poeziją.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-02 12:37, atnaujinta 2018-02-21 14:14

Būtent apie tai kone visą penktadienį diskutuos į Druskininkus persikėlę festivalio dalyviai - lietuvių ir užsienio poetai, kritikai. Tarp jų - Laima Kreivytė, Laimantas Jonušys, Reinas Raudas, Arūnas Spraunius. Diskusija vyks „Dainavos“ centre.

„Ar politinis korektiškumas - poezijos sritis? - pristatydamas diskusijos temą tarsi savęs klausė K.Platelis. - Manau, daugelis pripažintume, kad kurstyti tautinę, rasinę ir apskritai neapykantą,įžeidinėti kitą asmenį ar jų grupę nesinori civilizuotam žmogui, tad nesinori ir poetui. Čia diskusija galėtų baigtis. Tačiau poezijos sritis - visas daiktų, reiškinių, idėjų, jausmų, jutimų pasaulis. Socialiniai santykiai su galios žaidimais - taip pat. Jais poetas gali domėtis, gali nesidomėti, bet jo viešai paskelbtas tekstas nori nenori vienaip ar kitaip į juos įsiterps.“

Festivalio rengėjai tikisi, kad ne tik ši rimta diskusija, bet ir kiti, ne tokie rimti renginiai gali sudominti ne tik Druskininkuose savaitgalį nusprendusius praleisti literatūros gerbėjus, bet ir iš Vilniaus, Biržų ar Balbieriškio tinginčius iškelti koją namisėdas.

Poetų skaitymus, knygų pristatymus, poetinius spektaklius šiemet nuspręsta tiesiogiai transliuoti internetu (www.pdr.lt/tiesiogiai), kad festivalyje galėtų dalyvauti visi norintys. Net ir tie, kurie negali nuvykti į Druskininkus.

Tik bėda, kad "Poetinio Druskininkų rudens užkulisiai" paprastai būna smagesni ir įdomesni už viešus renginius. Tad jei norite pajusti tikrąją šio festivalio atmosferą, tuoj pat išjunkite kompiuterį ir marš į Druskininkus.

Kurorte galėsite išgirsti ne tik lietuvių poetų, bet ir svečių iš užsienio skaitomus eilėraščius. Iš kitų šalių pakviesti rašytojai Valerijus Afanasjevas (Prancūzija), Eda Ahi (Estija), Ingmara Baluodė (Latvija), Ruth Fainlight (Jungtinė Karalystė), Elena Fanailova (Rusija), Kim Kyung-ju (Pietų Korėja), Mizuki Misumi (Japonija), Jesúsas Munarrizas (Ispanija), Ana Pepelnik (Slovėnija), Martinas Glazas Serupas (Danija), Lamontas Steptoe (JAV). Taip pat bus apdovanoti Jotvingio ir Jaunojo jotvingio premijų laureatai, surengti keli anoniminio eilėraščio konkursai: vieno eilėraščio laisva tema; vieno eilėraščio tema „Nepatogus eilėraštis“; humoristinio eilėraščio tema: „Politkorektiškiausias eilėraštis“.

„Poetinio Druskininkų rudens“ programa

Spalio 2 d., trečiadienis

17 val. 30 min. "Poetinio Druskininkų rudens" almanacho pristatymas. Veda Marius Burokas.  Knygynas "MintVinetu", Šv. Ignoto g. 16/10, Vilnius.

Spalio 4 d., penktadienis

8 val. 30 min. Dalyvių išvykimas iš Vilniaus nuo Lietuvos rašytojų sąjungos būstinės, K. Sirvydo 6, Vilnius.

11 val. Dalyvių registracija. Druskininkai, centras „Dainava“, kavinė „Širdelė“, Bubilo salė, Maironio g. 16.

13 val. 45 min. Festivalio atidarymas. PDR vėliavos pakėlimas. Prie kavinės „Širdelė“.

14 val. Diskusija „Politinis korektiškumas ir poezija“. L.Jonušys, L.Kreivytė, R.Raudas, A.Spraunius. Centras „Dainava“, Aušrinės salė.

16 val. Kavos pertrauka. Aleksandro Ostašenkovo fotografijų parodos „Būsenos“ pristatymas. Aušrinės salės vestibiulis.

16 val. 30 min. Diskusijos tęsinys.

19 val. Poezijos vakaras. Veda Donatas Petrošius ir Daiva Čepauskaitė. Centras „Dainava“, Aušrinės salė.

21 val. Poetiška naktis: jaunųjų poezijos skaitymai. Veda Nerijus Cibulskas ir Ernestas Noreika. Kavinė „Širdelė“, Bubilo salė.

22 val. 30 min. Laisvas mikrofonas – festivalio dalyvių skaitymai. Kavinė „Širdelė“, Bubilo salė.

Spalio 5 d., šeštadienis

10 val. Artūro Valionio fotografijų parodos atidarymas. Kavinė „Boulangerie“, M.K.Čiurlionio g. 63.

10 val.30 min. Marius Abramavičius – fotografijos, meninis veiksmas. Galerija „SOFA“, Vilniaus alėja 10.

11 val. Festivalio dalyvių poezijos skaitymai „Dainavos“ kieme. Veda Antanas Šimkus.

12 val. Spektaklis „Didysis Vilniaus gaisras / Wielki Pożar Wileński. Kaip viskas buvo...“. Režisierius Alvydas Šlepikas, scenarijaus autorius A.Valionis. „Dainavos“ kiemas.

14 val. Per metus išėjusių knygų pristatymas. Veda Valentinas Sventickas. Centras „Dainava“, Saulės salė. Ten pat veiks knygų paroda, leidyklos prekiaus savo leidiniais.

15 val. Jaunųjų poetų kūrybos aptarimas (Benediktas Januševičius, Nerijus Cibulskas, Ernestas Noreika, Marius Šidlauskas). Centras „Dainava“, Perkūno salė.

15 val. 30 min. Lietuvių poezijos popietė. Veda Erika Drungytė ir Ričardas Šileika. Kavinė „Širdelė“, Bubilo salė.

19 val. Iškilmingas baigiamasis poezijos vakaras. Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijos įteikimas. Konkursų laureatų apdovanojimas. Veda Mindaugas Nastaravičius ir Rūta Elijošaitytė. Centras „Dainava“, Aušrinės salė.

21 val. Poetinis aukcionas. Veda Agnė Žagrakalytė. Naktiniai skaitymai ir vaidinimai. Veda Liana Ruokytė. Centras „Dainava“, restoranas „Nakviša“.

23 val. Naktinių skaitymų ir vaidinimų tęsinys. Kavinė „Širdelė“.

Spalio 6 d., sekmadienis

17 val. PDR svečių bei laureatų poezijos vakaras. Veda Ramunė Brundzaitė ir Eugenijus Ališanka. Šiuolaikinio meno centro skaitykla, Vokiečių g. 2, Vilnius.

Spalio 7 d. pirmadienis

17 val. Poezijos skaitymai sostinės Užupio kavinėje – „Svetimi“. Veda A.Šlepikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.