F.Zappos biustas nukeliaus į Užupį?

Menininkui Sauliui Paukščiui šovė į galvą mintis paminklą JAV muzikantui Frankui Zappai perkelti iš K.Kalinausko gatvės skvero į Užupį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 5, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:33 AM

Vienas biusto F.Zappai sumanytojų S.Paukštys nerimsta. Perkelti paminklą, kurio ieško daugybė turistų, jį skatina tai, kad Užupis – žinomesnė vieta negu K.Kalinausko gatvės skveras, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Be to, Užupyje yra daugiau turizmo objektų nei Naujamiestyje, kuriame dabar stovi biustas.

Šiuo metu S.Paukštys keliauja po Kiniją. O jo bendražygis Vilniaus rotušės ceremonimeistras, menotyrininkas Saulius Pilinkus nėra taip entuziastingai nusiteikęs.

„Girdėjau apie tokią idėją, diskutavome su Sauliumi, bet nemanau, kad tai būtų protinga“, – tvirtino S.Pilinkus.

Vienas aktyviausių užupiečių menininkas Marius Abromavičius-Neboisia pripažino, kad turistai biusto F.Zappai iš tiesų ieško Užupyje. „Nežinau, kodėl taip yra, bet apie tokį paminklą Užupyje turistai klausinėja jau dešimtmetį“, – tikino menininkas.

Ar jis palaikytų idėją perkelti biustą? Anot M.Abramavičiaus-Neboisia, Užupiui pakanka savų paminklų, jis turi savų herojų, lankytinų vietų. Todėl jis nesuprantąs, kam reikia judinti muzikanto biustą.

K.Kalinausko gatvės skvere biustas F.Zappai atidengtas 1995 metų gruodžio 17 dieną. Jis tapo vienu garsiausių Vilniaus objektų užsienyje.

Dažnas į Lietuvą atvykęs užsienietis pirmiausia nori pamatyti KGB muziejų ir paminklą F.Zappai. Tarp 15 priežasčių, kodėl verta aplankyti Lietuvą, šiemet aštuoniomis užsienio kalbomis išleistoje brošiūroje F.Zappos paminklas yra įrašytas šeštas, toli pralenkęs Trakų pilį.

Atidengus šį biustą Vilniuje, S.Paukštys ir S.Pilinkus su bendraminčiais paminklą F.Zappai padovanojo ir kūrėjo gimtinei – JAV Baltimorės miestui.

S.Paukštys ir S.Pilinkus dabar puoselėja kitą idėją – Vilniuje pastatyti paminklą legendiniam „bitlui“ Johnui Lennonui. Jis per metus turėtų iškilti Mindaugo gatvės skvere, prie viešbučio „Comfort Vilnius“.

Paminklas J.Lennonui bus iš metalo. Jis neturėtų būti tūrinis, trimatis, o plokštuminis, gana dekoratyvus.

S.Pilinkus žadėjo, kad šiame kūrinyje daiktiškumo bus gerokai mažiau nei F.Zappos biuste ar „Užupio angele“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.