Lietuviškas mafijos bosas - Vienos meno mugės akcentas

Vienoje iškilmingai atidarytoje vienoje didžiausių Europoje šiuolaikinio meno mugėje „Viennafair“ – išskirtinai daug lietuviškų akcentų. Iš jų labiausiai pastebimas – virš meno mėgėjų minios iškilusi daugiau kaip penkių metrų aukščio Toni Soprano skulptūra, kurios autorius – žinomas lietuvių skulptorius Donatas Jankauskas. Populiaraus serialo „Sopranai. Mafijos kronika“ („The Sopranos“) herojų menininkas sukūrė 2009 metais vykusiam programos “Vilnius – Europos kultūros sostinė“ renginiui. Šiemet mirus jį vaidinusiam garsiam amerikiečių aktoriui Jamesui Gandolfini šis menininko vaidmenį visuomenėje apmąstantis kūrinys įgijo naujų prasmių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Oct 10, 2013, 3:22 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:08 AM

Pasak Soprano skulptūrą Vienoje pristačiusio  Šiuolaikinio meno centro vadovo Kęstučio Kuizino, skulptorius D.Jankauskas (Duonis) yra toks menininkas, kuris be vargo savo vaizdinių arsenale gali sujungti sunkiai suderinamus dalykus, tarkim, motyvus iš XX a. pradžios klasikinio simbolizmo tapybos (M.K.Čiurlionis) ir lietuviško krepšinio legendų vardus (Š.Marčiulionis) bei „Beždžionių planetos“ ar japoniško anime herojus.

„Visa tai perdėliojus parodinėje erdvėje, perklojus senais kilimais ir apjuosus sudužusio kosminio laivo ar bažnyčios griaučiais, Duonio projektai pavirsta totalinėmis instaliacijomis. Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, o po to Cėsių meno festivalyje (Latvija) šiemet pristatyta instaliacija „Sekmadienis“ užėmė beveik 1000 kvadratinių metrų plotą. Greta šių titaniško užmojo projektų atskiri jo instaliacijų elementai, kaip antai Soprano figūra, kartais pasirenka atskirus gyvenimus ir puikiai egzistuoja kaip savarankiški objektai ar skulptūros viešojoje erdvėje. Iki savo išvykos į Vienos meno mugę Toni „individualiai“ lankėsi ne viename Lietuvos mieste (Druskininkai, Klaipėda) ir netgi suspėjo pabuvoti ant garsiojo Palangos tilto, kur savo skvarbiu žvilgsniu pasitikdavo vasarotojus bei palydėdavo saulę Baltijos jūroje“, – rašoma skulptūros pristatyme.

Šiuolaikinio meno centras iš Vilniaus dalyvauja nekomercinėje mugės programoje. Savo stendus mugėje turi galerijos „Vartai“ ir „The Gardens“, taip pat „Jaunojo tapytojo prizas“ bei naujasis meno bei edukacijos centras „Rupert“.

Latvijai Vienos mugėje atstovauja dvi galerijos, o Estijai – tik viena. O Lenkija su Gruzija yra šių metų išskirtinės mugės viešnios, todėl joms skirtos ir kuratorių suformuotos specialios nekomercinės ekspozicijos.

Mugė „Viennafair“ Austrijos sostinėje vyks spalio 10-13 dienomis. Viena didžiausių tarptautinių šiuolaikinio meno mugių garsėja tuo, kad pristato labai daug Rytų ir Vidurio Europos menininkų darbų. Čia parduodama tapyba, grafika, skulptūra, fotografija, medijų meno kūriniai, instaliacijos ir performansai.

Ypač didelio dėmesio mugėje sulaukia ir pradedantys, bei jau patyrę kolekcininkai. Jiems siūloma įspūdinga programa su vakarienėmis pilyse ir specialiomis ekskursijomis į garsiausius Vienos muziejus bei galerijas. Žinoma, kad į šią mugę planavo vykti ir ne vienas Lietuvos kolekcininkas.

Pasak „Viennafair“ mugės meno direktorės lietuvės Vitos Zaman, tikimasi, kad šiemet mugę aplankys per du tūkstančius pirkėjų, esamų ar būsimų kolekcininkų. Jau antrus metus kartu su Christina Steinbrecher šį didžiulį renginį kuruojanti V.Zaman džiaugėsi, kad Lietuvos menininkai ir galerininkai bendrame mugės kontekste atrodo ypač solidžiai, o kolekcininkai tikrai gali rasti kūrinių, kuriuos vertėtų įsigyti.

„Viena turėtų tapti ir jaunų (ne vien amžiaus prasme) kolekcininkų starto aikštele, kur jie galėtų pradėti formuoti savo rinkinius, mokytis kolekcionuoti, diskutuoti su menininkais ir su kitais kolekcininkais, pamatyti meno naujoves ir pajusti kontekstą“, – prieš parodos atidarymą „Lietuvos rytui“ sakė V.Zaman.

Ji pabrėžė, kad mugėje yra ką veikti ir tiems, kurie nori ne apsipirkti, o tik smagiai praleisti laiką. Specialios programos skirtos jaunimui, vaikams ir šeimoms. Beje, studentai (su tarptautiniu studento pažymėjimu) nuo 15 val. į mugę gali įeiti nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.