Filharmonijos scenoje - pažintis su maestro I.Yinonu

Lapkričio 9 d. simfoninės muzikos koncerte Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (LNF) Vilniuje skambės viena garsiausių simfonijų pasaulio muzikos istorijoje – XIX a. pabaigoje čekų kompozitoriaus Antoníno Dvořáko sukurta Simfonija Nr. 9 e-moll „Iš Naujojo pasaulio“. Grieš Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO), diriguojamas pirmą kartą Lietuvoje viešėsiančio maestro iš Vokietijos Israelio Yinono.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2013, 2:26 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:06 PM

Šį simfoninės muzikos  vakarą su LNSO pasirodys ir altininkė Ūla Ulijona Žebriūnaitė, dabar aktyviai koncertuojanti įvairiose pasaulio šalyse. Nuo 1997 m. Ū.U.Žebriūnaitė buvo smuikininko Gidono Kremerio vadovaujamo orkestro „Kremerata Baltica“ solistė, nuo 2010 m. yra Turino nacionalinio radijo ir televizijos orkestro (RAI, Italija) altų grupės koncertmeisterė. Altininkė yra ir naujo styginių trio „Artimus“ muzikantė, su šiuo ansambliu jau pasirodė Taline, Londone, Varšuvoje,Trieste. Nuo 2012 m. ji dėsto Talino (Estija) bei Perosi (Bjelos miestas, Italija) muzikos akademijose. Šiais metais dalyvavo Kuhmo (Suomija) festivalyje, čia griežė su G.Kremeriu ir „Kremerata Baltica“, įvairiuose kameriniuose ansambliuose; vedė meistriškumo kursus Italijoje, Bevagnos mieste. Koncerte Vilniuje su LNSO Ū.U.Žebriūnaitė atliks vieno iškiliausių nūdienos lenkų kompozitorių Krzysztofo Pendereckio Koncertą altui ir orkestrui. Tai – tipiškas K.Pendereckio melodingojo stiliaus kūrybos pavyzdys, tačiau jam nestinga veržlumo ir dramatizmo.

Prie orkestro vadovo pulto šiame LNSO koncerte stojantis maestro I.Yinonas dirigavimą studijavo pas legendinį batutos meistrą Noamą Sheriffą. Ryškus dirigento karjeros akcentas – 1993 m. pasirodžiusi su Brno filharmonijos orkestru įrašyta Viktoro Ullmanno muzikos kompaktinė plokštelė, ji pelnė tarptautinį pripažinimą, buvo apdovanota Vokietijos kritikų prizu ir išrinkta Metų įrašu. Šiandien I.Yinonas koncertuoja su įvairiais orkestrais. Maestro repertuaro didžiąją dalį sudaro klasikinė ir romantinė muzika, tačiau nemaža dėmesio skiriama ir XX a. partitūroms. Dirigentas yra pelnęs pripažinimą kaip pamirštų kūrinių gaivintojas.

Maestro I.Yinono diskografijoje – garso įrašai su Berlyno, Kelno, Sarbriukeno, Hanoverio, Štutgarto, BBC, Vengrijos radijo ir televizijos simfoniniais orkestrais. Muzikos kritikai pažymi, kad I.Yinono interpretacijoms būdinga atida, jautrumas ir precizika, derantys su polėkiu ir temperamentingumu.

Koncertui Vilniuje su LNSO I.Yinonas pasirinko ne tik vieną iškiliausių simfoninių kūrinių – A.Dvořáko Devintąją simfoniją, bet ir su šiuo kompozitoriumi susijusio šiuolaikinio vokiečių kompozitorius Hanso Peterio Dotto Pasakaliją. H.P.Dottas melomanams žinomas kaip čekų autoriaus A.Dvořáko retai atliekamo dainų ciklo „Cypresses“ aranžuotojas ir pirmojo atlikimo iniciatorius, muzikos istorikams – kaip knygos apie muzikinę ir muziejinę Heidelbergo miesto XVIII–XIX a. panoramą autorius. Vokietijoje ir kitose Europos šalyse H.P.Dotto kūrybos sklaida dažnai rūpinasi būtent maestro I.Yinonas, su įvairiais orkestrais atlikęs jo „Simfoninę poemą“, koncertą violončelei ir mažam orkestrui „Gedulinga giesmė“; jo Pasakaliją šių metų rugsėjo 20 d. grojo Armėnijos filharmonijos orkestras, diriguojamas I.Yinono, Jerevane vykusiame VII tarptautiniame muzikos festivalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.