“VCO ROCK“ – išskirtinis projektas išskirtinėje Sporto rūmų erdvėje

"Nugalėjome laiką ir aplinkybes. "Vilnius City Opera" vėl peržengia visus barjerus ir įgyvendina neįgyvendinamas idėjas. Lapkričio 10 dieną "bohemiečiai" vienam vakarui atgaivina legendinius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus. Daug kalbų ir komentarų susilaukę ketinimai atverti jau dešimtmetį vilniečiams neprieinamą Lietuvos roko lopšį neišgąsdino operos maištininkų. Pabandykite mums pastatyti sieną ir mes su džiaugsmu pabandysime ją sugriauti", - kalbėjo režisierė Dalia Ibelhauptaitė trečiadienį pristatydama žiniasklaidai projektą "VCO ROCK", kuriame operos kūriniai skambės roko ritmu.

VCO atstovai, trečiadienį surengę projekto "VCO ROCK" pristatymą, žurnalistų į Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vidų dar nepakvietė.<br>D.Umbraso nuotr.
VCO atstovai, trečiadienį surengę projekto "VCO ROCK" pristatymą, žurnalistų į Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vidų dar nepakvietė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-06 14:58, atnaujinta 2018-02-20 13:44

Tai ne pirmas kartas, kai ši kompanija žengia į apleistas Vilniaus erdves. Prieš trejus metus jie surengė įsimintiną pasirodymą – elektroninės muzikos fantaziją „XYZ“  "Lietuvos" kino teatre, sujungusią elektroniką ir operos muziką. Šį kartą prie altoriaus VCO veda žymiausius klasikos kompozitorius, geriausius mūsų operos balsus ir roko muzikos aistras.

VCO apverčia paplitusią formulę, kai žinomi roko kūriniai atliekami orkestrų. Šį kartą vietoje orkestro, su „Vilnius City Opera“ dainininkais gros roko grupė, suburta iš geriausių šio žanro muzikantų.

Projekto muzikinis vadovas vienas geriausių Lietuvos gitaristų Tomas Varnagiris, padirbėjęs su klasikinėmis arijomis, negalėjo atsistebėti, kaip „rokavai“ skamba garsiausių kompozitorių kūriniai. Jo nuomone, jei galėtų, šiandien Antonio Vivaldi tikrai kurtų metalo muziką. Pasak jo, šiame projekte kiekvienas ras ką nors artima - nuo klasikos iki „Metallica“ gerbėjų. Kaip ir daugeliui, T.Varnagiriui Sporto rūmai kelia nostalgiją -  paskutinį kartą jis čia grojo lygiai prieš dešimtį metų. Anot muzikanto, Sporto rūmų akustika bene tinkamiausia roko muzikai iš visų Vilniaus erdvių.

Dainininkams akompanuos T.Varnagiris,  Paulius Zdanavičius, Tomas Maslauskas, Martynas Lukoševičius ir Audrius Piragis. Dvidešimt dvi arijas iš klasikinių operų roko ritmu dainuos Asmik Grigorian, Aušrinė Stundytė, Joana Gedmintaitė, Laimonas Pautienius, Kostas Smoriginas, Tadas Girininkas, Kristianas Benediktas.

"Mūsų misija - pritraukti jaunų žmonių, juos prisijaukinti ir ilgainiui prisivilioti, kad jie liktų su mumis", - sakė D.Ibelhauptaitė ir pristatė projekte dalyvausiančius naujuosius "bohemiečius" Viktorą Gerasimovą, Tomą Pavilionį ir Islandijoje susidomėjimo bangas sukėlusį dizainerį Dainių Bendiką, kuris aprengs šio koncerto atlikėjus.

Projektą prižiūri režisierius Gediminas Šeduikis.

"Sujungti brandžią klasiką ir tai, kas gaivu ir nauja, yra užduotis, dėl kurios visi šie žmonės paaukojo dienas ir naktis, niekada nesiskųsdami dėl viršvalandžių. Kiekvienas, prikišęs ranką prie „VCO ROCK“, pripažins – tai išskirtinis sumanymas. Nuo kiekvienos roko natos iki dekoracijų ir vaizdo projekcijų  norime sukurti tokį vakarą, kokio nepasitaiko ne tik kasdien, bet ir kas mėnesį ar metus", - kalbėjo D.Ibelhauptaitė.

D.Ibelhauptaitė tikisi į vienam vakarui duris atversiančius Sporto rūmus privilioti apie 2 tūkstančius klausytojų. 

Susidūrė su draudimais

Sumanymas  prikelti gyvenimui jau dešimtmetį be gyvybės ženklų stūksančius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus ne visiems sukėlė entuziazmą - D.Ibelhauptaitė ir visa jos komanda sulaukė įspėjimų, kad šiuose rūmuose masiniai renginiai negali vykti, nes Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas draudžia juos eksploatuoti.

Nors VCO atstovai, trečiadienį surengę projekto "VCO ROCK" pristatymą, žurnalistų į Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vidų  dar nepakvietė, D.Ibelhauptaitė tikino, kad sekmadienį viskas bus gerai, žiūrovų ir dalyvių saugumas bus užtikrintas.  Prie rūmų budės ugniagesių mašinos, patys rūmai bus apšildyti, bus pastatyti biotualetai.

"O štai bufeto nebus - pusantros valandos žiūrovai turės ištverti be pyragaičių", - juokėsi D.Ibelhauptaitė.

Anot jos, Koncertų ir sporto rūmų salę nuodugniai įvertino statybų inžinerijos ekspertai. Pagal jų sudarytą ir su priešgaisrinės saugos tarnybomis suderintą tvarką bus vykdomi Vilniaus sporto rūmų saugumo užtikrinimo ir pritaikymo renginiui darbai, per renginį dirbs dešimtys apmokytų savanorių ir specialistų.

"Tokie projektai reikalauja labai didelio darbo ir sudėtingo pasiruošimo, daugelio organizacijų patarimų ir pagalbos, tačiau aš labai tikiu, kad mes privalome suteikti žiūrovui galimybę ir alternatyviai kultūrai, neapsiribodami tik didelėmis arenomis. Vilnius, deja, neturi daug vietų, kur gali vykti nekomerciniai kultūros renginiai, todėl vienam vakarui atgaivinti tai, kas turi išskirtinę aurą - labai svarbu“, - pabrėžė D.Ibelhauptaitė. .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.