N.Juška: „Lietuvoje tai - pasaulinio lygio šokio meno renginys“

Kompoziciją  "Wie lange noch? ("Kiek dar truks?") iš Krzysztofo Pastoro baleto "Kurtas Weillis" skambant gyvai muzikai pirmą kartą Lietuvoje bus galima išvysti Nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) lapkričio 18-19 dienomis per baleto koncertą "Neprilygstami baleto talentai", kuriame su žvaigždėmis iš Rusijos pasirodys ir Lietuvos baleto talentai. Pirmadienį šis koncertas pristatytas žiniasklaidai.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

2013-11-11 18:49, atnaujinta 2018-02-20 10:58

Baletą "Kurtas Weillis" K.Pastoras pastatė Amsterdamo ir Varšuvos teatruose. LNOBT šokėjai viliasi, kad šis baletas atsiras ir Vilniaus scenoje, o kol kas Olga Konošenko ir Martynas Rimeikis rengia viena epizodų  apie vyro ir moters santykius karo metu, tarp jų įsiplieskusį konfliktą ir klausimą: "Kiek dar tai truks?".  K.Weillio dainą "Wie lange noch?" atliks solistė Julija Stupnianek, fortepijonu akompanuos Simas Minkevičius. Šią kompoziciją Lietuvos šokėjai rengia koncertui "Neprilygstami baleto talentai", kuriame buvo pakviesti dalyvauti.

Koncerte taip pat šoks į sceną po traumų grįžęs Nerijus Juška, kuris su O.Konošenko atliks ištrauką iš baleto "Raudonoji Žizel" pagal Boriso Eifmano choreografiją.

"Neprilygstami baleto talentai" - tai vieno garsiausių pasaulyje baleto festivalio "Open Dance" projektas, visose šalyse, kuriose tik parodomas, sukeliantis ovacijas. Jame dalyvauja Maskvos Didžiojo, Sankt Peterburgo Michailo ir Marijos teatrų pagrindiniai artistai.  Publika galės išvysti ištraukas iš garsiausių visų laikų baletų: "Don Kichotas", "Esmeralda", "Spartakas", "Gulbių ežeras", šiuolaikinių kompozicijų.

Iš Rusijos į Lietuvą atvyks būrys garsiausių Rusijos baleto artistų, tarp jų Marijos teatro primarijai Igoris Kolbas ir Danila Korsuncevas,  Maskvos Didžiojo teatro primarijus Michailas Lobuchinas, Michailo teatro primabalerina Irina Peren ir primarijus Maratas Šemiunovas, solistai  Kristina Kretova, Anastasija Staškevič,  Anastasija ir Denisas Matvijenkos ir kiti.

Pasak projekto vadovės, tarptautinio baleto festivalio "Dance Open" direktorės Jekaterinos Galanovos,  koncertų programa labai įvairi: "Pasistengėme sudaryti tokį repertuarą, kuris leistų Vilniaus publiką supažindinti tiek su šiuolaikinių baletmeisterių kuriama choreografija, tiek su šedevrais, kuriais garsėja Rusijos baleto mokykla. Programa sudaryta kontrasto principu. Be šokėjų iš Rusijos, projekte taip pat dalyvauja kolegos iš Lietuvos. Tai, ką šoka lietuviai, labai atitinka mūsų projekto koncepciją.

Vilniuje rodysime vieną visiškai naują numerį, kurį atliks visame pasaulyje žinomų šokėjų Anastasijos ir Deniso Matvijenkų pora.

O vienas linksmiausių kūrinių - Antono Korsakovo atliekama Chuligano partija iš baleto "Ponia ir chuliganas". Labai daug plojimų sulaukia ir kūrinys "Išsiskyrimas" pagal Jurijaus Smekalovo choreografiją."

Sankt Peterburgo Marijos teatro primarijus I.Kolbas džiaugėsi, kad galės susitikti su lietuvių šokėjais: "Tokie projektai kaip šis suteikia galimybę susipažinti, kurti bendradarbiavimo planus. Tai ne vientisas spektaklis, čia akcentuojami geriausi baleto numeriai. Spektaklis, į kurį nueini, gali nepatikti, ir tu jau antrą kartą tikrai nebeisi. O čia visai kas kita: galbūt kas nors nepatiks, bet būtinai pamatysi ir kai ką labai patinkančio. "Neprilygstamų baleto talentų" repertuare yra visko: ir klasikinio baleto, ir šiuolaikinės choreografijos."

Projekto techninis direktorius Maksimas Balandinas teigė, jog organizatoriai stengiasi pateikti ne tik menines, bet ir technologijų naujienas. Naujausių technologijų pagrindu sukurtas projektorius leis viską matyti itin ryškiai.

"Lietuvoje - tai pasaulinio lygio šokio meno renginys",  - džiaugėsi N.Juška, pats pakviestas  pasirodyti vienoje scenoje su garsenybėmis.

Lietuvos baleto scenos pažiba mielai įteikė 20 kvietimų į renginį Maltos ordino pagalbos tarnybos projektų vadovei Rasai Stukienei. Šie kvietimai atiteks seniausiai organizacijoje dirbantiems ir itin vertinamiems savanoriams. Koncerto rengėjai taip pat pranešė naujieną ir baletą mėgstantiems senjorams – suskubusieji galės įsigyti ribotą kiekį bilietų, kainuojančių 50 litų. Šiaip bilietų kainos į šiuos koncertus - nuo 153 iki 403 litų.

Festivalis "Dance Open" Rusijoje rengiamas nuo 2007 metų, jo žvaigždės jau aplankė dvi dešimtis šalių.

Vaizdo įrašas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.