Turtingiausias Gruzijos muziejus Vilniuje pristatys savo vertybes

Vilniaus paveikslų galerijoje penktadienį atidaroma istorinių vertybių paroda iš Gruzijos lobyno, kurioje pristatomi trys išskirtiniai bronzos amžiaus ir ankstyvosios antikos laikotarpio eksponatai iš Kutaisio valstybinio Niko Berdzenišvilio istorijos muziejaus. Istorinių vertybių eksponavimą papildys informaciniai stendai.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 12:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:32 AM

Ši paroda yra Gruzijos ambasados Lietuvoje surengto kultūros sezono programos „Gruzijos menas Vilniuje“ projektas. Gruzijos kultūros pristatymas Vilniuje sutampa su vienu svarbiausiu Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių - Rytų partnerystės viršūnių susitikimu Vilniuje.

Gruzijos ambasadorės Chatunos Salukvadzės teigimu, pristatant šią kultūros programą, norėta pasiūlyti Lietuvai platų spektrą šiuolaikinio meno, kuris savo šaknimis remiasi į Gruzijos senovę.

Parodoje Vilniuje eksponuojamos vertybės yra iš Kutaisio valstybinio N.Berdzenišvilio istorijos muziejaus, kuris įkurtas 1912 m. Jame saugoma daugiau nei 200 tūkstančių kultūros paveldo eksponatų nuo IX-VII a. pr. Kr. iki šių laikų. Tarp jų - bronzos amžiaus ir antikos laikų reliktų - archeologinių radinių iš Vakarų Gruzijos, retų Gruzijos, Romos, Bizantijos ir Rytų kraštų istorijos, buities ir kultūros eksponatų, seniausių epigrafijos pavyzdžių kolekcija, gruziniški rankraščiai, juvelyrikos, metalo, keramikos, odos, stiklo, tekstilės, medžio dirbiniai.

Vilniaus paveikslų galerijoje muziejus pristatys tris išskirtinius savo kolekcijos eksponatus: ritoną (IV-III a. pr. Kr.), grifoną (Sasanidų laikotarpis (IV-VI a.) ir antropomorfinę figūrėlę, simbolizuojančią vaisingumą (VII-VI a. pr. Kr.).

Sidabrinio ritono kilmė nėra aiški, tačiau manoma, kad jis buvo Kolchidės kario įkapių dalis.

Apvali bronzinė grifono skulptūrėlė turi paukščio ir gyvūno bruožų. Mitologijoje grifonas yra kovingas sutvėrimas su erelio galva ir liūto kūnu. Grifonų atvaizdai naudoti reljefų, frizų ir frontonų puošyboje.

Bronzinė antropomorfinė figūrėlė, simbolizuojanti vaisingumą, mokslininkų manymu, vaizduoja gruzinų pagonių dievybę Kviriakę, valdančią visą žemišką pasaulį. Tai sveikatos ir žmonių bei galvijų vaisingumo dievybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.