Gruzijos meno pristatyme Lietuvoje - bronzos amžiaus ir antikos laikų vertybės

Netrukus Lietuvoje vyksiančio Rytų partnerystės viršūnių susitikimo proga Lietuvoje pristatomas Gruzijos menas. Penktadienį Vilniaus paveikslų galerijoje atidaromoje parodoje - bronzos amžiaus ir antikos laikų vertybės.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 21, 2013, 8:03 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:45 AM

Gruzijos ambasadorė Lietuvoje Chatuna Salukvadzė teigė, jog ši paroda vyksta itin svarbiu metu - Gruzijai siekiant integracijos į Europos Sąjungą, kartu - tai ir svarbus įvykis ir ES Tarybai pirmininkaujančiai Lietuvai.

Be šios parodos, Lietuvoje turėsime galimybę pažinti ir kitas Gruzijos meno šakas.

„Gruzijai yra didelė garbė tokiu reikšmingu metu pristatyti savo kultūrą ir meną - tiek senąjį, tiek šiuolaikinį. Vilnius turės galimybę šio projekto metu susipažinti su įvairiomis meno rūšimis, plačiu spektru: tai nacionaliniai šokiai, šiuolaikinė dailė, fotografija, daugiabalsės gruzinų dainos“, - teigė ambasadorė.

Šios parodos kuratorė, Kutaisio valstybinio Niko Berdzenšvilio istorijos muziejaus darbuotoja Inga Karaja teigė, jog parodoje eksponuojami keli itin seni gruzinų paveldo eksponatai, kai kurie jų - 3 milijonų metų senumo.

Pasak jos, Gruzijoje yra daugiau kaip 240 muziejų, juose yra laikomi reikšmingiausi eksponatai pradedant akmens amžiumi. Kai kurie jų mena pirmųjų žmonių pėdsakus Kaukaze.

Parodos kuratorė atskleidė, jog intensyvūs Lietuvos ir Gruzijos kultūriniai ryšiai nenutrūks ir toliau - be jau vykusios dailininko Niko Pirosmanio darbų kolekcijos parodos, ateityje Gruzijos kultūros ministerija planuoja bendrus renginius su Lietuva - šiuolaikinių dailininkų parodą, keitimąsi muziejinėmis kolekcijomis.

Parodoje Vilniuje eksponuojamos vertybės yra iš Kutaisio valstybinio Niko Berdzenišvilio istorijos muziejaus, kuris buvo įkurtas 1912 m. Jame saugoma daugiau nei 200 tūkstančių kultūros paveldo eksponatų nuo IX-VII a. pr. Kr. iki šių laikų. Tarp jų - bronzos amžiaus ir Antikos laikų reliktų - archeologinių radinių iš Vakarų Gruzijos, retų Gruzijos, Romos, Bizantijos ir Rytų kraštų istorijos, buities ir kultūros eksponatų, seniausių epigrafijos pavyzdžių kolekcija, gruziniški rankraščiai, juvelyrikos, metalo, keramikos, odos, stiklo, tekstilės, medžio dirbiniai.

Vilniaus paveikslų galerijoje muziejus pristatys tris išskirtinius savo kolekcijos eksponatus: ritoną (IV-III a. pr. Kr.), grifoną (Sasanidų laikotarpis (IV-VI a.) ir antropomorfinę figūrėlę, simbolizuojančią vaisingumą (VII-VI a. pr. Kr.).

Gruzinų meno dienos, pristatančios įvairias šios šalies meno šakas ir tradicijas, Lietuvoje tęsis iki gruodžio 20-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.