Klausytojams - choro „Brevis“ staigmenos

Šeštadienį Vilniaus šv.Kazimiero bažnyčioje choras „Brevis“ rengia koncertą, kuriame pristatys naują erdvinio garso DVD plokštelę ir klausytojams pateiks visą puokštę kūrybinių staigmenų. Šis choro pasirodymas sutampa su dviem kolektyvui svarbiomis datomis: prieš 23 metus choras „Brevis“ buvo įkurtas, o prieš 20 metų jam pradėjo vadovauti tuomet dar chorinio dirigavimo studentas Gintautas Venislovas.

Choras "Brevis".<br>Nuotr. iš choro archyvo
Choras "Brevis".<br>Nuotr. iš choro archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2013, 7:10 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:12 AM

„Be to, išvakarėse minima muzikantų globėjos Šv.Cecilijos diena, o ir mes patys turime savų progų, tad vakaras turėtų būti išskirtinis. Manyčiau, tokio koncerto joks Lietuvos choras iki šiol nėra rengęs“, – kalbėjo G. Venislovas, kurio vadovaujamas choras „Brevis“ pelnė daugiau kaip 40 apdovanojimų tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose.

Naujieji choro įrašai taip pat unikalūs Lietuvos chorinės kūrybos istorijoje. Išleidžiami iš karto trijų tipų įrašai: DVD plokštelėje bus du įrašo variantai („5.1 Surround Sound“, pateikiantis erdvinį garsą, ir „Binaural Stereo“ – erdvinio garso simuliacija) bei įprasta kompaktinė plokštelė stereo formatu, be erdvinio garso efektų.

„Esame atlikę nemažai kūrinių, kurių skambesio visumos neįmanoma užfiksuoti įprastu stereo įrašu. Taip yra dėl to, kad kompozitoriai nurodo chorui išsidėstyti netradiciškai: apsupti klausytojus ratu, išskirti atskiras choro grupes arba solistus. Tai įtaigūs impresionistiniai išraiškos elementai, lygiavertūs tradiciniams, tokiems kaip ritmas ir dinamika. Norint visa tai užfiksuoti reikia tam tikrų technologinių sprendimų“, – kalbėjo G.Venislovas.

Įrašus inspiravo išskirtinis Vaclovo Augustino kūrinys „Lux aeterna“, atliekamas choro dainininkams išsidėsčius aplink klausytojus. Be to, plokštelėse skamba Lino Rimšos mišios „Missa lituana“, Jurgitos Mieželytės „Stanzas of the Soul“, Algirdo Martinaičio „Karati shimcha Adonai“ ir V.Augustino „Tau bet kokios sutemos šviesios“.

„Rengiant įrašus itin svarbų darbą atliko Artūras Pugačiauskas – aukščiausio lygio garso režisierius ir nepaprastai kūrybingas garso dizaineris. Jis mėgsta naujoves ir eksperimentus, tačiau laikosi subtiliai pagarbaus santykio su muzikiniu turiniu, ir tai mane žavi“, – sakė G.Venislovas.

Įkurtas 1990 metais choras „Brevis“ vienija apie 30 dainininkų. Kolektyvas dalyvavo prestižiniuose tarptautiniuose festivaliuose ir konkursuose įvairiose šalyse, o 2003 metais laimėjo „European Grand Prix for Choral Singing“ – aukščiausią mėgėjų chorams skiriamą apdovanojimą Europoje. Choro repertuare gausu šiuolaikinės lietuvių ir užsienio kompozitorių muzikos. Pastaruoju metu kolektyvas daug dėmesio skiria Renesanso ir baroko muzikai.

Choro vadovas G.Venislovas Europoje tris kartus yra pelnęs geriausio dirigento prizus. Pastaraisiais metais jis reguliariai kviečiamas į prestižiškiausius chorų konkursus dirbti tarptautinėse vertinimo komisijose. Be to, jis reiškiasi kaip kompozitorius: rašo mišriajam chorui, yra sukūręs dainų vaikų chorams, daug įvairių žanrų muzikos aranžuočių.

Choro „Brevis“ koncertas Vilniaus šv.Kazimiero bažnyčioje vyks lapkričio 23 dieną, pradžia 20 val. 03 min. Įėjimas laisvas. Klausytojai įleidžiami nuo 19 val. 40 min. Per koncertą bus daromas garso ir vaizdo įrašas, todėl prasidėjus renginiui pavėlavusieji įleidžiami nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?