R.Marcinkaus „Galutiniam tikslui“ - prizas Amsterdamo festivalyje

Režisieriaus Ričardo Marcinkaus dokumentinis filmas „Galutinis tikslas“ prestižiniame Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje (International Documentary Film Festival Amsterdam, IDFA) laimėjo geriausio studentiško filmo apdovanojimą. Skirdama prizą tarptautinė žiuri sveikino režisierių ir kūrybinę grupę už neįtikėtinai stiprų ir humanišką filmą. Konkursinėje studentiškų filmų programoje dalyvavo 15 dokumentinių kūrinių iš viso pasaulio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2013, 11:40 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:08 AM

Dvi dienas prieš nugalėtojų paskelbimą „Galutinis tikslas“ bei dar du filmai buvo išrinkti geriausiais programoje ir turėjo teisę toliau kovoti dėl pagrindinio prizo. R.Marcinkaus varžovais buvo lenkas Tomaszas Sliwinskis („Our Curse“) ir vokiečiai Tunas Kaptanas ir Felicitas Sonvilla („Two at the Border“). Sėkmė iki galo šypsojosi lietuvių autoriui. Jo filmas buvo pripažintas geriausiu studentišku darbu. Režisieriui atiteko 2,5 tūkst. eurų piniginis prizas.

„Pirma kvietimas į festivalį, paskui nominacija, o dabar – geriausio filmo apdovanojimas. Dar sunku iki galo tuo patikėti. Dalyvavimas šiame renginyje, kuris Europoje laikomas svarbiausiu dokumentinių filmų festivaliu, man buvo neįkainojama patirtis. O apdovanojimas patvirtino – tai, ką darau, svarbu ne tik man“, – pasakojo R.Marcinkus.

Tarptautinė žiuri džiaugėsi tiek įvairių istorijų, tiek formos filmais, tačiau pabrėžė, kad dalis jų buvo geriau sukurti techniškai, jų autoriai pasižymėjo drąsa.

„Tai, kas mus įtikino, - balansas tarp ryžto, formos, atsidavimo ir, svarbiausia, emocijos, kurią filmas sukelia“, – taip argumentavo žiuri skirdama prizą R.Marcinkaus filmui.

Žiuri nariai lietuvio filmui negailėjo gerų žodžių. Jie pabrėžė, kad R.Marcinkus ėmėsi sunkios užduoties – filmuoti palūžusį ir degraduojantį žmogų, tačiau meistriškai su ja susitvarkė. Žiuri atkreipė dėmesį į ilgą filmavimo procesą bei atvirą santykį, užsimezgusį tarp režisieriaus ir filmuojamo herojaus.

„Galutinis tikslas“ pasakoja apie 55 metų buvusį kalinį Povilą. Vyras išmetamas iš senelių namų ir pakliūna į gatvę. Čia jis vėl tampa priklausomas nuo narkotikų ir pradeda ristis į visišką dugną. Vienintelis išsigelbėjimas – reabilitacijos centras, tačiau herojus neskuba į jį vykti.

Tarptautinę žiuri šiais metais sudarė Hussainas Currimbhoy’us, žiuri pirmininkas, Šefildo dokumentinių filmų festivalio (Sheffield Doc/Fest) programos vadovas, Peteris Latasteris, filmų kūrėjas, operatorius ir dėstytojas iš Olandijos, ir Mon Mon Myat, žurnalistė, Žmogaus teisių filmų festivalio (Human Rights Human Dignity International Film Festival) organizatorė.

Amsterdamo dokumentinių filmų festivalis prasidėjo lapkričio 20 dieną ir oficialiai baigėsi  sekmadienį, gruodžio 1 dieną. Nacionalinė filmo „Galutinis tikslas“ premjera įvyko neseniai pasibaigusiame Europos šalių kino forume „Scanorama“.

Filmo „Galutinis tikslas“ anonsas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?