Parodos lankytojai pažins dailininko Arbit Blato Paryžių ir Veneciją

Parodoje „Arbit Blato Paryžius ir Venecija“ pirmą kartą pristatoma naujausia dailininko šeimos 2013 m. Lietuvai dovanota garsaus litvakų kilmės menininko kūrybinio palikimo dalis bei asmeninis archyvas iš dailininko Niujorko buto-studijos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-12-11 13:59, atnaujinta 2018-02-19 21:18

Parodoje „Arbit Blato Paryžius ir Venecija“ pirmą kartą pristatoma naujausia dailininko šeimos 2013 m. Lietuvai dovanota garsaus litvakų kilmės menininko kūrybinio palikimo dalis bei asmeninis archyvas iš dailininko Niujorko buto-studijos.

2013 m. rugpjūčio 8 d. Niujorke mirė 90 metų sulaukusi dailininko A.Blato našlė Regina Resnik-Blatas (1922-2013). „Metropolitan Opera“ solistė ir didelė Lietuvos bičiulė 2010 m. Lietuvos dailės muziejui padovanojo daugiau kaip tris šimtus A.Blato kūrinių ir gausų dailininko archyvą. 2011 m. ir 2013 m. dovanota kolekcija buvo pristatyta Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje bei Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje. Šios vasaros pradžioje Lietuvą pasiekė dar viena R.Resnik ir jos sūnaus dovana – kelios dešimtys A.Blato drobių, skulptūrų bei grafikos ciklų.

Teminėje parodoje „Arbit Blato Paryžius ir Venecija“ eksponuojama per penkiasdešimt kūrinių iš naujausios Lietuvos dailės muziejui dovanotos dailininko kolekcijos. Tai gražiausių Europos miestų ir kartu svarbiausių vietų dailininko biografijoje vaizdai, nutapyti laisva, ekspresyvia maniera, perteikiantys ypatingą vietos atmosferą, nuotaikų niuansus.

Parodos lankytojai galės matyti Paryžiaus ir Venecijos peizažus, portretus, kitus kūrinius, sukurtus dar iki karo, taip pat brandžiuoju ir vėlyvuoju periodais. Ekspozicijoje bus galima pamatyti ir ypatingą menininko archyvo dalį - dokumentus, nuotraukas.

A.Blatas (tikrasis vardas Neemija Arbitblatas) gimė 1908 m. Kaune, kūrybinį kelią pradėjo gimtinėje ir pratęsė jį Berlyno, Drezdeno ir Miuncheno mokyklose. Vėliau gyveno ir kūrė Prancūzijoje, Italijoje ir JAV, mirė 1999 m. Niujorke.

Būdamas tikras pasaulio kultūrinės aristokratijos veikėjas, dailininkas didžiavosi savo lietuviška kilme, neužmiršo lietuvių kalbos. Kartu su žmona 1975 m. ir 1988 m. A.Blatas lankėsi tėvynėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.