Garsi šokėja L.Juodkaitė sugrįžta į Lietuvą su nauju spektakliu

Po pasaulį su žymia prancūzų trupe keliaujanti šokėja ir choreografė Loreta Juodkaitė vilniečius kitą savaitę pakvies į premjerinį vaidinimą „Atmintis“.

L.Juodkaitės šokio spektaklis „Atmintis“ susijęs ir su A.Camus kūryba. Įkvėpimo šokėja sėmėsi iš jo romano „Svetimas“.<br>Rengėjų nuotr.
L.Juodkaitės šokio spektaklis „Atmintis“ susijęs ir su A.Camus kūryba. Įkvėpimo šokėja sėmėsi iš jo romano „Svetimas“.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Jan 4, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:28 PM

L.Juodkaitė – šiuolaikinio šokio kūrėja, Auksinio scenos kryžiaus laureatė.

Ji jau aštuonetą metų šoka garsiausiose pasaulio scenose, dirba su žymiais šiuolaikinio šokio choreografais nuo Europos iki Pietų Amerikos.

Neria į atminties gelmes

Pastaraisiais metais lietuvių šokėja keliauja su prancūzų choreografo Rachido Ouramdane’o trupe „L’A“. „Naujojo Baltijos šokio“ programoje praėjusį pavasarį L.Juodkaitė su japonų šokėju Kenzo Kusuda parodė duetinį spektaklį „Miražas“.

„Atmintis“ – menininkės lietuviškasis kūrinys.

Jame L.Juodkaitė neria į žmogaus atminties gelmes. Ji bando sluoksnis po sluoksnio atidengti per gyvenimą įgytas kaukes.

Kūryba – maištas

Spektaklis „Atmintis“ – tai darbas, kurį L.Juodkaitė kūrė visus pastaruosius metus. Ji vis grįždavo į Vilnių tarp intensyvių kelionių ir gastrolių.

Atminties temos kūrėją paskatino imtis kelionių įspūdžiai, pokalbių nuotrupos, pamąstymai apie politinius, ekonominius, socialinius skirtumus ir kitus dalykus, ribojančius žmogaus prigimtį.

„Žmonija susikūrė begalinį netikrų norų ir kančių tinklą, kuris remiasi noru turėti, – sakė L.Juodkaitė. – Mes pamirštame dalykų esmę, kurią žinojome, kai buvome kūdikiai. Ir taip sunykstame savo pačių susikurtuose jausmų kalėjimuose.“

Spektaklio „Atmintis“ filosofinis pamatas susijęs ir su Albert’o Camus romanu „Svetimas“, kuriuo L.Juodkaitė taip pat rėmėsi kurdama šį spektaklį.

Rašytojo nuomone, beviltiškumui ir absurdui galima priešintis protestuojant ir kuriant. Pasak jo, vienintelė pateisinama maišto forma yra kūryba, o paguoda pasaulyje – meilė.

Padėjo V.Masalskis

Paprastai dirbanti savarankiškai, paskutiniam spektaklio „Atmintis“ etapui L.Juodkaitė pasikvietė aktorių ir režisierių Valentiną Masalskį, su kuriuo drauge kūrė diptichą „Salamandros sapnas. Paveikslas“.

Kadangi žmogaus atmintį sudaro keturi taškai – įsiminimas, laikymas atmintyje, atsiminimas ir užmiršimas, spektaklio „Atmintis“ choreografija atsiskleis geometriniu kvadratu.

Pagal scenografės Elvitos Brazdylytės idėją spektaklio scena – iš keturių pusių žiūrovų stebimas ringas. Jo centre galima iš arti matyti žmogų, kovojantį su pačiu savimi.

Muziką sukūrė kompozitorius Tomas Kutavičius, šviesų dailininkas – Vilius Vilutis.

L.Juodkaitės spektaklio „Atmintis“ premjera vyks Vilniaus „Menų spaustuvėje“ (Šiltadaržio g. 6) sausio 10 d. 19 val. Bilieto kaina – 34 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.