Moterys bandys įminti moteriškumo paslaptį

Pasiilgusiems literatūros ir jaukios aplinkos Vilniaus mažojo teatro fojė sausio 9-ąją bus pristatyta premjera pagal Stefano Zweigo noveles.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Jan 4, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:28 PM

Vilniaus mažojo teatro (VMT) premjera – literatūrinių etiudų vakaras pagal austrų rašytojo S.Zweigo noveles „24 valandos iš moters gyvenimo“.

Nesitikėkite tradicinio spektaklio ar literatūros skaitymų. „Mažasis teatras. Mažoji forma“, – taip šį reiškinį pristato aktorės Virginija Kochanskytė, Valda Bičkutė ir Daiva Rudytė.

Vakaras „24 valandos iš moters gyvenimo“ vyks teatro fojė.

Šios neįprastos idėjos autorė V.Bičkutė pasakojo: „Pritaikyti literatūrą scenai sudėtinga, dažnai ji nuskursta, nes daug žodžių, daug aprašymų tenka išmesti.

Susižavėjusi skaičiau ne vieną S.Zweigo knygą. Kilo mintis jo noveles perkelti į teatrą, tačiau ne kaip spektaklį, o kaip literatūrinius etiudus.

Be to, skaitymo žanras – tai aktoriaus teatro ištakos. Žinau, kad ir kitiems kolegoms teatre ši forma nėra svetima. Tai tarsi tobulėjimo laboratorija, suteikianti aktoriui savarankiškumo.

Tikiu, kad „24 valandos iš moters gyvenimo“ bus pirmas, bet ne paskutinis bandymas.“ Prie aktorių komandos sutiko prisidėti dizainerė Ramunė Piekautaitė, kurianti kostiumus, ir grafikos dizainerė Laura Tulaitė – ji kuria erdvę šiems vakarams.

„24 valandos iš moters gyvenimo“ – pasakojimai apie tris tikros, lemtingos meilės besiilginčias moteris: jautrią, valiūkišką, naivią Irenę, paslaptingąją, elegantiškąją Misis K. ir niekieno nemylėtą, keistąją Leporelę.

S.Zweigas garsėjo kaip nuostabus biografijų rašytojas, sugebantis pastebėti žmogaus išskirtinumą ir subtiliai perteikti jo portretą skaitytojui.

Kas supras tą moterį, kas ją suvaldys? „24 valandos iš moters gyvenimo“ – dar vienas vyro bandymas įminti moteriškumo paslaptį. Novelėse svarbus vaidmuo tenka likimui: jis įsiveržia į mūsų taisyklėmis suvaržytą pasaulį ir lieka tik galvoti, kodėl pasielgei vienaip ar kitaip.

Tai istorijos ir apie auką. Ne veltui S.Zweigas sakė: „Pirmiausia moters meilė pasižymi dideliu noru aukotis.“

Kartais tai grožis, o kartais – pražūtis. Jis rašė apie tai, kaip reikia greitai susivokti ir atlaidžiau žiūrėti į save ir aplinkinį pasaulį. Jeigu likimas ką nors padovanoja – brangink. Atmesk viską, kas buvo neigiama, o visa kita nešk per gyvenimą ir dėkok Dievui, kad taip buvo.

Literatūriniai etiudai „24 valandos iš moters gyvenimo“ Mažajame teatre rodomi sausio 9 d. 18.30 val. Bilieto kaina – 32 Lt.

Apie žmogų kalbės aiškiai ir paprastai

Mažosios formos išskirtinumas – mobilumas ir galimybė etiudus rodyti ne tik teatre, bet ir kitose erdvėse – muziejuose, bibliotekose, ten, kur didesnės apimties spektakliams trūksta erdvios scenos, didelės salės ar žiūrovų.

Literatūriniai etiudai – tai koncertinio atlikimo forma: jauki, be „ketvirtosios sienos“, kaip įprasta spektakliuose, kur žiūrovai lieka tarsi nematomi ir tik stebi scenoje vykstantį gyvenimą.

Mažoji forma leidžia aktoriui savarankiškai kurti, atskleisti literatūros niuansus, kalbėti apie žmogų aiškiai ir paprastai, neieškant formų ar koncepcijų, kaip tai daroma režisūriniame teatre.

Vilniaus mažojo teatro vadovė Greta Cholina įsitikinusi, kad ši žodžio ir literatūros šventė sulauks žiūrovo, kuris vertina poeziją ir prozą.

„Yra daugybė nuostabių autorių, kurių knygų puslapiuose slypi ištisi pasauliai, pilni grožio, atvirumo, vienatvės ar ilgesio, – sakė G.Cholina. – Aktorius skaitovas žiūrovams padeda atverti literatūrą. Tai puikus sumanymas. Panašius skatinsime ir ateityje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.