Prestižiniai apdovanojimai – su Lietuvos aromatu

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su lietuvių atlikėjais įrašytas jaunos bulgarų kompozitorės autorinis albumas pristatytas „Grammy“ apdovanojimui. Ar ECM išleistas Londone gyvenančios Dobrinkos Tabakovos kūrinių rinkinys „String Path“ bus įvertintas prestižiniu „Grammy“ apdovanojimu, paaiškės sausio 26 dieną Los Andžele. Tačiau jau dabar nominacija Geriausio klasikos rinkinio kategorijoje gali didžiuotis ją pelnyti autorei padėjęs būrys lietuvių atlikėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jan 21, 2014, 11:06 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:13 AM

Trys albumo kūriniai – Koncertas violončelei ir styginiams, „Suite in Old Style“ bei trio altui, akordeonui ir kontrabosui – įrašyti Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Trio įgrojo Londone gyvenantis altininkas Maksimas Rysanovas su akordeonininku Raimondu Sviackevičiumi ir kontrabosininku Donatu Bagursku, kitus du opusus – M.Rysanovo diriguojamas Lietuvos kamerinis orkestras (LKO).

Ukrainietis M.Rysanovas ir pasiūlė vilniečiams įsitraukti į šį projektą. Jo paties altas skamba dar keliuose kameriniuose albumo kūriniuose. D.Tabakova ir Maksimas – ilgametis kūrybinis tandemas. Altininkas nuolat atlieka buvusios bendramokslės jam rašomus kūrinius.

„Savo bendražygės pirmąjį albumą norėjau įrašyti būtent su Lietuvos kameriniu orkestru. Nuo pirmojo susitikimo pajutau išskirtinę šio kolektyvo darbo kokybę“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo M.Rysanovas. Altininko pastangomis LKO su juo koncertavo Melburno festivalyje Australijoje.

Tarp „Grammy“ nominantų yra ir estai. Chorinės muzikos kategorijoje apdovanojimui pristatomas Arvo Pärto kūrinių albumas „Adam’s Lament“.

Jį įdainavo Estijos filharmonijos kamerinis ir Latvijos radijo chorai bei „Vox Clamantis“ su Talino kameriniu orkestru ir „Sinfonietta Riga“, diriguojamais Tõnu Kaljuste.

Kūrinys „Adam’s Lament“ nominuotas ir kaip geriausia šiuolaikinė klasikinė kompozicija.

Kamerinės muzikos kategorijoje už trigubą Ludwigo van Beethoveno Smuiko sonatų albumą nominuotas greitai Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, su Londono simfoniniu orkestru koncertuosiantis graikų smuikininkas Leonidas Kavakosas.

Tikėtina, kad „Grammy“ jo neaplenks. Šis albumas jau pelnė solistui svarbiausią vokiečių klasikinės muzikos apdovanojimą „ECHO Klassik“ ir Metų instrumentininko titulą.

„L.Kavakoso galimybės prasideda ten, kur daugelis kitų kapituliuoja“, – taip smuikininką pristato jo įrašų kompanija „Decca“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.