„Mes dainuosime“ režisierius: „Filmas bus skaudus“

Vaidybinį filmą apie Sausio 13-ąją pradėjęs kurti britų režisierius Robertas Mullanas teigia, kad juo nori priminti Lietuvos žmonėms, kaip sunkiai jie išsikovojo nepriklausomybę. Filmo kūrėjas taip pat sako, kad jam nesunku įsijausti į tai, ką tuo metu išgyveno Lietuvos žmonės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Jan 29, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:17 PM

Tragiški Sausio 13-osios įvykiai atgis režisieriaus Roberto Mullano vaidybiniame filme „Mes dainuosime“. Tai jau trečias britų režisieriaus filmas apie Lietuvą. Viena juostos „Mes dainuosime“ scenų buvo filmuojama Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

„Ši scena atkuria 1991-ųjų sausio 12-osios įvykius. Operos teatras visus žmones, gynusius parlamentą ir televizijos bokštą, pakvietė nemokamai pasižiūrėti operos „Pilėnai“ apie tėvynės gynimą ir kovą už laisvę. Kai kurie mūsų veikėjai buvo atėję į tą operą – tai mes ir filmavome.

Šią savaitę atkuriame visus įvykius prie televizijos bokšto. Dirbame jau tris naktis, turime tankų ir šarvuotų mašinų, kuriomis buvo žudomi nekalti žmonės. Bet negerai toliau pasakoti, nes niekas neateis pažiūrėti“, – sakė režisierius R.Mullanas.

Režisierius Sausio 13-osios įvykiais susidomėjo, kai, dirbdamas BBC, pirmą kartą atvyko į Lietuvą savanoriauti ir dėstyti Vytauto Didžiojo universitete Kaune. Čia jis išgirdo žmonių pasakojimus apie 1991-ųjų įvykius. Nuo to laiko R.Mullanas norėjo sukurti filmą, kad apie šią tragediją sužinotų visas pasaulis. Režisierius sako sausio įvykius suprantantis ir galintis nesunkiai įsijausti.

„Aš esu tėvas, turiu 12 metų sūnų. Vienas iš 1991-aisiais nužudytų žmonių buvo 17-metis Ignas Šimulionis, jis tada buvo tik paauglys. Todėl visų pirma aš galiu įsijausti kaip tėvas. Be to, domiuosi politika ir visiškai suprantu, kai didelė imperialistinė galia bando sugniuždyti nekaltus žmones, nekaltą nepriklausomą tautą, todėl įsijaučiu gana lengvai“, – teigė režisierius.

Kodėl sutiko ateiti į masinių scenų filmavimą, žmonės aiškino įvairiai: „Reikia remti žmones, kurie kuria filmus Lietuvoje. Jeigu turite laiko, visada reikia ateiti į masinių scenų filmavimus, nes yra sunku surasti žmonių. Turėjau laisvą popietę ir atėjau“, „Sausio 13-oji man iš tiesų daug ką reiškia, nes gynėjai gynė Lietuvą ir, galima sakyti, pašalino rusus iš Lietuvos“, „Mano tam tikri prisiminimai labai aiškūs. Aš penktadienį, prieš sausio 13-ąją, gyniau Spaudos rūmus, bet ten mūsų buvo labai nedaug. Pagrindinė žmonių masė buvo prie parlamento, tai neilgai ir atlaikėm. O po sausio įvykių atėjau kurti Lietuvos kariuomenės.“

Režisierius filmu nori priminti Lietuvos žmonėms, kaip sunkiai jie išsikovojo nepriklausomybę.

„Filmas bus gana skaudus. Kalbėjausi su Igno tėvu, jis mano, kad labai svarbu sukurti tokį filmą, kad jaunimas nepamirštų ir žinotų daugiau apie 1991-ųjų įvykius. Be to, kad pasaulis prisimintų Lietuvos nepriklausomybę“, – sakė R.Mullanas.

Filmą kūrybinė grupė planuoja baigti gegužės mėnesį, o žiūrovai juostą išvys kitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.