R.Tuminas Paryžiaus scenoje atsidūrė per Maskvą

Švilpimas, sumišęs su 800 žiūrovų trypimu, – toks Maskvos J.Vachtangovo teatro gastrolių Prancūzijos sostinėje finalas. 10 minučių truko ovacijos, kol uždanga paslėpė aktorius nuo žiūrovų. Taip trečiadienį baigėsi Rimo Tumino režisuotas spektaklis „Eugenijus Oneginas“ pagal Aleksandro Puškino eiliuotą romaną Paryžiaus teatre MC93 (Bobigny). Šį spektaklį praėjusių metų pabaigoje matė ir Lietuvos žiūrovai.

Scena iš spektaklio "Eugenijus Oneginas".<br>Nuotr. iš J.Vachtangovo teatro archyvo
Scena iš spektaklio "Eugenijus Oneginas".<br>Nuotr. iš J.Vachtangovo teatro archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:18 PM

„Baigėsi pavojingiausios gastrolės J.Vachtangovo teatro istorijoje, – konstatavo jas stebėjusi Rusijos laikraščio „Moskovskij komsomolec“ korespondentė Marina Raikina. – Kodėl pavojingiausios? Todėl, kad teatras atvežė į Paryžių ne Antoną Čechovą ir ne Fiodorą Dostojevskį, ne Michailą Bulgakovą ir netgi ne Aleksandrą Ostrovskį, kurie Vakaruose, nors ir nelabai, bet žinomi. O atvežė rusų literatūros šviesulį, visiškai nežinomą prancūzams, be to, poetinį (prieš keletą metų Avinjone rodyta tik Declano Donnellano režisuota drama „Borisas Godunovas“ su rusų aktoriais).“

„Čia niekas arba beveik niekas nežino ne tik A.Puškino eiliuoto romano, bet ir nėra girdėję apie režisierių R.Tuminą ir aktorius, – sakė Jelena Geraseva, patyrusi prodiuserė,  kartu su partneriu Antonu Lošaku kadaise pristačiusi Prancūzijai rusų režisierių Jurijaus Pogrebničkos, Piotro Fomenkos ir Nikolajaus Koliados teatrus. – Sergejus Makoveckis, Liudmila Maksakova, Vladimiras Vdovičenkovas, ką jau kalbėti apie jaunus aktorius, tik dabar atrandami. Profesionalai pavydžiai sako, kad „jūsų artistai gali viską“. Nepaprastai malonu tai girdėti, juolab kad taip yra iš tikrųjų.“

Pažiūrėti paskutinio gastrolinio "Eugenijaus Onegino" spektaklio atėjo žinomas režisierius Matthiasas Langhoffas, Macha Makeieff, Marselio nacionalinio teatro „La Criee“ direktorė, Yorgos Loucos, Liono operos teatro baleto trupės ir Atėnų tarptautinio teatro festivalio vadovas, Sergio Escobaras, Milano „Piccolo“ teatro direktorius, Guillaume'as Gallienne'as, „Comedie Francaise“ aktorius.

Aktorė ir režisierė Beatrice Houplain neslėpė emocijų: „Prancūzijoje, užtikrinu jus, šiuo metu pastatyti tokio spektaklio tiesiog neįmanoma. R.Tumino fantazija ir talentas scenoje kuria stebuklus. Neįsivaizduoju, kaip jis galėjo tai sumanyti ir įgyvendinti. Puiki scenografija (Adomo Jacovskio. – Red.). Ji ne trukdo, ne gožia, bet sukuria nepaprastą vaizdą. Muzika (Fausto Latėno. – Red.) sušildo salę, lydi siužetą ir padeda aktoriams. Puikus įvairių kartų trupės aktorių ansamblis dirba kaip suderintas mechanizmas.“

Pastarosiomis dienomis „Eugenijų Oneginą“ pažiūrėjo daug profesionalų. Ar kas nors pakvietė atvykti, dalyvauti festivaliuose?

„Jau turime įdomių kvietimų kitais metais su „Eugenijumi Oneginu“ vykti į turnė Marselis-Amjenas-Lionas-Kanai. Y.Loucos pakvietė mus į Atėnų festivalį, Giorgio Strehlerio teatras – į Milaną. Po metų vasario mėnesį spektaklį parodysime Londono „Barbican“ centre“, – pasakojo J.Vachtangovo teatro direktorius Kirilas Krokas.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.