Lietuvos džiazo banginiai rengia staigmeną Birštono festivaliui

Šalies džiazo bendruomenė jau sukruto rengti projektus artėjančiam 18-ajam džiazo festivaliui „Birštonas“, kuris tradiciškai vyksta kovo pabaigoje. Šiemet seniausioje šalies džiazo scenoje sieks sužibėti ne tik vietos po saule ieškantis jaunimas. Vieną griausmingiausių staigmenų festivaliui rengia du labiausiai patyrę Lietuvos džiazo kolektyvai – Kauno bigbendas ir Dainiaus Pulausko grupė (DPG).

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Feb 19, 2014, 5:11 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:09 AM

Lietuvos džiazo banginiai Birštone pirmą kartą gros kartu. Šio istorinio susitikimo įkvėpėjai – abiejuose kolektyvuose muzikuojantis L.Janušaitis ir projekto muzikos autorius bei klavišininkas D.Pulauskas.

„Jėgas suvienysime ne tam, kad parodytume, kokie esame seni“, – juokavo būsimojo projekto dirigentas ir saksofonininkas Liutauras Janušaitis.

„Parengti autorinę programą su bigbendu buvo sena mano svajonė, – prisipažino Dainius. – Beveik prieš dešimt metų DPG su Gintaro Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atliko mano simfoninę džiazo siuitą, o dabar sukūriau daugiadalį džiazo kūrinį bigbendui ir grupei. Mane traukia didelės formos. Jos teikia daug erdvės vaizduotei.“

D.Pulauskas džiaugėsi, kad kūrinį diriguos jo bendramintis L.Janušaitis, jau pusantrų metų dirbantis Kauno bigbende, o praėjusį rudenį prisidėjęs ir prie DPG.

Liutauras yra pirmasis lietuvis, baigęs džiazo žvaigždžių kalve vadinamą Berklio muzikos koledžą Bostone (JAV). Jis gerai išmano bigbendo muzikos subtilybes. Praėjusiame Birštono džiazo festivalyje Kauno bigbendas atliko L.Janušaičio originalių kompozicijų programą.

„Lietuvoje beveik nėra žmonių, kuriančių originalią džiazo muziką bigbendams. Gal kūrėjų netraukia šis žanras, o gal jie nelabai išmano, kaip rašyti bigbendui?“ – svarstė Liutauras.

Jis priminė, kad 2005 metais „Gaidos“ festivalyje Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bigbendo atlikti lietuvių kompozitorių nauji kūriniai buvo tikrų tikriausia akademinė muzika, turinti mažai bendro su džiazu.

Anot dirigento, klausydama naujos D.Pulausko kompozicijos „Pro et Contra“ publika lengvai atpažins šio autoriaus braižą: kūrinyje susipins džiazrokas, laisvasis džiazas, Lotynų Amerikos muzikos ir daug kitokių spalvų.

Premjeroje improvizuos ne tik DPG nariai, bet ir Kauno bigbendo artistai, o L.Janušaitis ir soluos, ir diriguos.

„Taip dar negrojome. Tie, kuriems atrodo, kad kiaurai mus pažįsta, tegu neskuba numoti ranka“, – perspėjo Liutauras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.