„Sevilijos kirpėjas“ - flamenko stiliumi

„Sevilija, flamenkas ir smagi nuotaika“, – taip artėjančią Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro premjerą, Gioachino Rossini operą „Sevilijos kirpėjas“, apibūdina spektaklį statanti ispanų choreografė Nuria Castejon. „Sevilijos kirpėjo“ premjera jau netrukus – balandžio 11, 12 ir 13 d.

„Sevilijos kirpėjo“ repeticija.<br>M.Aleksos nuotr.
„Sevilijos kirpėjo“ repeticija.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2014, 12:14 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:27 PM

N.Castejon, buvusi ilgametė flamenko šokėja, įgyvendina spektaklio režisieriaus Emilio Sagi sumanymus - šis pastatymas yra bendras LNOBT ir San Francisko operos darbas. Premjera už Atlanto įvyko praėjusių metų lapkritį.

LNOBT scenoje jau rodomas vienas E.Sagi ir N.Castejon darbas – Wolfgango Amadeaus Mozarto opera „Figaro vedybos“. Šį kartą ispanų kūrėjų komanda sugrįžo į Vilnių sukurti dar vieno pietietišku humoru alsuojančio spektaklio.

„Figaro vedybose“ pagal W.A.Mozarto muziką šokamas fandangas, „Sevilijos kirpėjuje“ – flamenkas pagal G.Rossini“, – atskleidžia N.Castejon. Pedro Almodóvaro filmui „Sugrįžimas“ („Volver“) flamenko gudrybių mokiusi garsiąją aktorę Penélope Cruz, šiuo metu N.Castejon flamenko rankų mostų, pėdų žingsnių moko LNOBT operos solistus ir šokėjus.

„Kai pirmą kartą Emilio man pasiūlė drauge statyti „Sevilijos kirpėją“ (o tai buvo 2005 metais Madrido karališkajame teatre), pamaniau: šis žmogus nori šokti flamenką pagal G.Rossini?! Bet įsiklausiusi į muziką supratau: kodėl gi ne? Ši muzika turi ritmų, kuriuos galiu išversti į flamenko kalbą. Žinoma, kai šoka flamenko šokėjai Ispanijoje, jie tai daro įtikinamiau, nes tai jų stilius. Bet kai dirbu svetur, San Franciske arba Vilniuje, su lietuvių arba amerikiečių šokėjais, kuriems flamenkas nėra įaugęs į kraują, jie nebuvo lavinti šitaip šokti, tiesiog daug dirbame ir galiausiai mums pavyksta!“

N.Castejon daugelį metų šoko Ispanijos nacionaliniame balete, Antonio Gadeso bei garsiausiose Ispanijos flamenko trupėse. Pastarąjį dešimtmetį sukūrė choreografiją daugeliui Nacionalinio sarsuelos teatro Madride spektaklių. Kaip režisieriaus asistentė su E.Sagi dirbo statant operetę „Le Chanteur de Mexico“ Paryžiaus „Châtelet“ teatre, „Rigoletą“ Lisabonoje, Federico Torrobos sarsuelą „Luisa Fernanda“, operas „Karmen“ ir „Sevilijos kirpėjas“ Los Andžele bei San Franciske.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.