Nacionalinėje dailės galerijoje - K.Zapkus ir jo mokiniai

Nacionalinėje galerijoje penktadienį atidaromos dvi parodos. Sostinėje išvysime Niujorke gyvenančio tapytojo Kęstučio Zapkaus retrospektyvą ir parodą „Šviesos“, kurioje pristatomi menininko mokinių  Aido Bareikio, Patricijos Jurkšaitytės ir Žilvino Kempino kūriniai.

K.Zapkus. „Pirmyn atgal su nukrypimais“.
K.Zapkus. „Pirmyn atgal su nukrypimais“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:58 PM

K.Zapkus yra vienas žymiausių JAV dirbančių lietuvių dailininkų, tvirtai įaugęs į Niujorko tapybos mokyklą. Jo kūryboje abstrakcija derinama su socialiniu tyrimu, vaizdai grindžiami muzikinio komponavimo ir architektūrinio erdvės struktūrizavimo principais. Ši tapybos retrospektyva yra išsamiausias menininko kūrybos pristatymas Lietuvoje – čia pirmą kartą rodomos didžiaformatės drobės, atkeliavusios iš menininko dirbtuvės Niujorke. Svarbiausi K.Zapkaus kūriniai, atspindintys jo meninės sistemos formavimąsi, atrinkti iš Lietuvos dailės muziejaus, Lietuvos išeivijos dailės fondo ir privačių kolekcijų.

„Parodoje išryškėja svarbiausi K.Zapkaus kūrybos etapai, kurie atspindi ne tik aktualias tapybos raidos problemas, bet ir istorijos vyksmą. Paveiksluose nėra fotografinio įvykių fiksavimo – tai greičiau jausmo ir atmosferos vertimas į ženklų kalbą dažnai pasitelkiant miesto plano struktūrą“, – teigia parodos kuratorė Laima Kreivytė.

1992 metais menininkas pusę metų dėstė Vilniaus dailės akademijoje ir paskatino permainas jaunosios kartos lietuvių menininkų kūryboje. Šių permainų atspindys – parodoje „Šviesos“, kurioje rodomi trijų vienos kartos menininkų, kartu studijavusių tapybą „Zapkaus kurse“, darbai.

Anot kuratorės Eglės Mikalajūnės, parodoje „Šviesos“ istoriškai susijusių menininkų kūryba iš pirmo žvilgsnio nedaug ką turi bendra, bet joje jungiančiu elementu tampa šviesa: A.Bareikio instaliacijoje šviesos atspindžius mėto iš blizgių, pigių daikčiukų suręstos figūros, šviesos mirguliavimas klaidina pojūčius Ž.Kempino kūrinyje, šviesa tampa vyraujančiu veikėju tuščiuose P.Jurkšaitytės paveikslų interjeruose.

Parodų atidarymus šeštadienį lydės papildomi edukaciniai renginiai: specialiai tapybos retrospektyva bus atidaroma šeimoms su mažais vaikais, kuriame bus proga susitikti su pačiu menininku bei išbandyti abstrakčios tapybos technikas. Po pietų rengiama ekskursija po K.Zapkaus parodą su parodos autoriumi bei menininko kūrybos monografijos pristatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.