Maestro M.Pitrėno ir japonų smuikininkės laukia iššūkiai

„Dirigentas privalo ne tik išmanyti savo amatą, bet ir užmegzti kontaktą su muzikantais – jei tai nepavyksta, nukenčia bendras rezultatas, – teigė maestro Modestas Pitrėnas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2014, 9:29 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:55 PM

Anot dirigento, jo profesijos žmonės kiekvieno koncerto metu susiduria su daugybe iššūkių – siekia kuo įtaigiau perteikti kompozitorių idėjas, sudominti publiką ir įkvėpti jai meilę muzikai.

Balandžio pabaigoje Nacionalinėje filharmonijoje M.Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) pristatys tarptautinio J.Heifetzo smuikininkų konkurso nugalėtoją 20-metę japonę Mayumi Kanagawą. Muzikantai bandys įveikti minėtus iššūkius dovanodami žiūrovams romantinės muzikos perlus.

Klausytojai išgirs ugningą Maxo Brucho Pirmąjį koncertą smuikui ir orkestrui, skaidrią ir galingą, bet tuo pačiu rūsčią Jeano Sibeliaus Antrąją simfoniją bei Roberto Schumanno operos „Genoveva“ uvertiūrą, kurioje pasakojama XIV a. Prancūzijos legenda apie grafo Zygfrido žmoną, piktas Golo ir tarnaitės Margaretos pinkles bei laimingą šmeižto istorijos atomazgą.

Pasak M.Pitrėno, labai svarbu programą sudaryti iš įvairaus žanro bei stiliaus muzikos, kad nenuobodžiautų nei publika, nei orkestras ar pats dirigentas. Maestro pripažino, kad Lietuvos klausytojai nepasižymi tokiu rafinuotu skoniu kaip Vakarų kultūros šalių, ypač Vokietijos, melomanai.

„Dėl to tautiečių negalima kaltinti – mūsų šalyje nėra ilgametės humanitarinės-kultūrinės švietimo sistemos bei klasikinės muzikos tradicijų, kokios subrandintos Vakaruose. Bendra kultūrinė aplinka Lietuvoje vis dar nebrandi, stokoja vientisumo – kiekviena meno šaka rūpinasi savo pasiekimais ir problemomis. Tokiomis sąlygomis nelengva sudominti jauną žmogų“, - svarstė maestro.

Užmegzti ryšį su jaunąja karta, užkrėsti ją klasikinės muzikos virusu dirigentas bandys ir artėjančio koncerto metu.

M.Pitrėno diriguojamo LNSO ir smuikininkės M.Kanagawos koncertas Nacionalinėje filharmonijoje - balandžio 26 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.