„Lėlės“ teatre minimas lėlininko V.Mazūro jubiliejus

Artėjant 80-ajam režisieriaus ir

Prezidentė D.Grybauskaitė 2013-ųjų vasarį V.Mazūrą sveikino pelnius Nacionalinę kultūros ir meno premiją.<br>D.Umbraso nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė 2013-ųjų vasarį V.Mazūrą sveikino pelnius Nacionalinę kultūros ir meno premiją.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2014, 5:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:21 PM

Teatre bus rodomi spektakliai „Cirkas yra cirkas“, „Spragtukas“, „Bitė Maja“, „Raudonkepuraitė“, „Jūratė ir Kastautas“ bei „Eglė žalčių karalienė“. Ketvirtadienį teatre duris atvers ir autorinė V. Mazūro tapybos paroda.

Šiandien gyvąja lėlių teatro legenda vadinamas kūrėjas 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiais išgarsino ne tik Vilniaus teatrą „Lėlė“, bet ir Lietuvos teatrą apskritai, aukštai iškėlęs lėlių teatro meno kartelę. V. Mazūro kuriamo poetinio, asociatyvaus teatro plastikai būdingos savitai transformuotos tautodailės, ypač primityviosios skulptūros, formos.

Daugelis V. Mazūro darbų tapo lėlių teatro istorijos aukso fondu, sulaukė pripažinimo ir už Lietuvos ribų. Tai spektakliai vaikams: Marcelijaus Martinaičio „Pelenų antelė“, „Avinėlio teismas“, Sigito Gedos „Pasaka apie stebuklingą berniuką“, „Ak vija, pinavija“, Joachimo Knauto (Knauth) „Lakštingala“, taip pat spektakliai suaugusiems - M. Martinaičio „Žemės dukra“, Federiko Garsijos Lorkos (Federico Garcia Lorca) „Dono Kristobalio balaganėlis. Dono Perlimplino meilė“, S. Gedos „Raudonligė“, Jono Grušo „Barbora Radvilaitė“ ir daugelis kitų.

V. Mazūras gimė 1934 m. Šiaulaičiuose. 1965 m. baigė Valstybinį dailės institutą (dabar - Vilniaus dailės akademija), įgijo teatro dailininko specialybę. 1971 - 1979 m., 1988 - 1993 m. buvo Vilniaus teatro „Lėlė“ vyriausias režisierius. 1975 - 1979 m. Valstybinėje konservatorijoje (dabar - Muzikos ir teatro akademija) parengė lėlininkų kursą. 1987 - 2006 m. dėstė Vilniaus dailės akademijoje kompoziciją ir lėlių teatro scenografiją. 1994 - 2002 m. buvo Valstybinio jaunimo teatro lėlininkų trupės režisierius. 1997 m. su žmona aktore Nijole Bižanaite Vilniuje įkūrė teatrą „Paršiukas Ikaras“.

V. Mazūras yra sukūręs spektaklių ne tik Vilniaus teatre „Lėlė“, bet kituose Lietuvos teatruose, taip pat užsienyje - Belgrade, Kopenhagoje, Maskvoje, Sankt-Peterburge ir kituose miestuose. Menininkas yra surengęs ir individualių parodų Vilniuje, Panevėžyje, dalyvavo tarptautinėse parodose Latvijoje, Meksikoje, Lenkijoje, Estijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Čekijoje.

V. Mazūras du kart apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi, 2013-aisiais - Nacionaline kultūros ir meno premija. Šiemet menininkas pagerbtas Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.